Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Ευ.Βενιζέλο-ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Προσεκτικά διατυπωμένη αισιοδοξία εκφράζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τόσο για την πορεία του Κυπριακού όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Προσεκτικά διατυπωμένη αισιοδοξία εκφράζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τόσο για την πορεία του Κυπριακού όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

O ίδιος το Σάββατο συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και σύμφωνα με πηγές του υπουργείο το βράδυ της ίδιας μέρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Ευ. Βενιζέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τον Ευ. Βενιζέλο και του μετέφερε όσα συζήτησε με τον Ντ. Έρογλου. Ο Ευ. Βενιζέλος τον ευχαρίστησε για την ενημέρωση, αλλά τόνισε ότι τα ζητήματα αυτά τα χειρίζονται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του, ενημέρωσε τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη.

Η Τουρκία πάντως κάνει λόγο για μια "ενισχυόμενη δυναμική" που αφορά τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο. «Η Τουρκία και η Ελλάδα, ως εγγυήτριες δυνάμεις και παράγοντες ασφαλείας για τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους, έχουν την πολιτική βούληση να συμβάλουν σ' αυτή τη διαδικασία. Όσο η Τουρκία και Ελλάδα συμμερίζονται μια κοινή προοπτική, είμαι βέβαιος ότι αυτό θα προετοιμάσει τον δρόμο για την ειρήνη στο νησί» τονίζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Άλλωστε είναι γνωστό πως η Τουρκία θεωρεί την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. μεγάλη ευκαιρία για την ίδια, καθώς θα δημιουργηθεί ένα «νέο πλαίσιο σχέσεων» μετά την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής αλλά και την προετοιμασία και διεξαγωγή του τρίτου Ανώτατου Συμβουλίου των δύο χωρών που προγραμματίστηκε για τον Σεπτέμβριο.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις