Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συστάσεις Ρομπάι και Μπαρόζο σε Ερντογάν να "λυθεί" το Κυπριακό

Reuters

Την ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό τόνισαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες στις Βρυξέλλες. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν μετά το 2009..

Την ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό τόνισαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες στις Βρυξέλλες. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν μετά το 2009 και ενώ ήταν σχεδιασμένη για να τονώσει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας βρίσκει τον Τούρκο πρωθυπουργό σε "άβολη" θέση λόγω της κατάστασης που επικρατεί μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων διαφθοράς.

Στις δηλώσεις του, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι υπογράμμισε την ανάγκη επείγουσας συνολικής λύσης στο Κυπριακό που "θα είναι προς το συμφέρον όλων" και κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ζ. Μπαρόζο, που είπε ότι μια λύση "θα είναι προς το κοινό συμφέρον". "Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αν προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα, θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., μήνυμα το οποίο έχουμε ήδη αποστείλει στα κυπριακά πολιτικά κόμματα", τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δήλωσε "αποφασισμένος" να προχωρήσει προς "τη σωστή κατεύθυνση" και κάνει "ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει πρόοδος". "Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με τον Πρόεδρο της 'Νότιας Κύπρου' Νίκο Αναστασιάδη και στη συνάντηση που διεξήχθη πριν από τέσσερις ημέρες επιχειρήσαμε να τον πείσουμε προκειμένου να υπάρξει πιο θετική προσέγγιση", ανέφερε ο Τ. Ερντογάν και εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι οι θέσεις της Κύπρου θα κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις 17 Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα ευρωπαϊκά κριτήρια περί κράτους δικαίου και διαχωρισμού των εξουσιών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διεθνής διασυρμός

Να λοιπόν που η περίφημη λίστα Πέτσα έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην πλατφόρμα του Συμβουλίου για την ελευθερία του Τύπου αναρτήθηκαν χθες όλα τα δεδομένα για το σκάνδαλο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις