Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κυπριακό: Ενα βήμα πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

"Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σημαίνει να μπει τέλος στην τουρκική κατοχή και να δημιουργηθεί μια δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένη στρατιωτική παρουσία" υπογραμμίζει η υπεύθυνη ΕΕΚΕ Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ώρες για το Κυπριακό, καθώς αναμένεται η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να χαιρετίσουν την επανέναρξη των συνομιλιών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Στο μεταξύ ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ενημέρωσε τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων για το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Αν και ο Έρογλου δεν τοποθετήθηκε ακόμη δημόσια, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, μετά την συνάντηση μαζί του, δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την ενδεχόμενη απόφαση του τουρκοκύπριου ηγέτη για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

"Τούτες τις ώρες που το Κυπριακό βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης διπλωματικής κινητικότητας, ας μην ξεχνάει κανείς ότι: δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σημαίνει να μπει τέλος στην τουρκική κατοχή και να δημιουργηθεί μια δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένη στρατιωτική παρουσία". Αυτό υπογραμμίζει η υπεύθυνη ΕΕΚΕ Εξωτερικών και υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει καταστήσει σαφές, ότι η επανέναρξη των συνομιλιών προϋποθέτει συμφωνία επί ενός Κοινού Ανακοινωθέντος το οποίο θα επαναβεβαιώνει τη βάση των διαπραγματεύσεων, όπως αυτή προσδιορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ιδιότητα πάντοτε της Κύπρου ως Κράτους μέλους της Ενωμένης Ευρώπης. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε σήμερα συνάντηση εργασίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι "το Κυπριακό αποτελεί το κορυφαίο εθνικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και ότι ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής μας στο Κυπριακό, είναι η διαρκής διαβούλευση και ο συντονισμός με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με το θέμα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι «ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν τόνισε την αταλάντευτη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, προσβλέποντας στην επιτυχή επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τις επόμενες ημέρες, και ενθάρρυνε τη δημιουργική σκέψη σχετικά με τους τρόπους που θα βελτιώσουν τις προοπτικές επιτυχίας».

www.avgi.gr με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κυβέρνηση συνοπτικών διαδικασιών

Η Ν.Δ. ή είναι μεθυσμένη από την επάνοδο στην εξουσία και λαφυραγωγεί ασύστολα ή έχει καβαλήσει το καλάμι και νομίζει ότι το κράτος τής ανήκει, οπότε δεν αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της ή να τηρήσει κάποια προσχήματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο