Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Ε.Μνανγκάγκουα νέος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε

ΑΜΠΕ

Αναφορικά με το παρελθόν του πρώην επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας ελέγχεται ο ρόλος του στις σφαγές Γκουκουραχούντι το 1983 στη Ματαμπελελάνδη, όταν 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιχείρηση καταστολής των αντιπάλων του Ρ.Μουγκάμπε

Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μνανγκάγκουα, μπροστά στε χιλιάδες υποστηρικτές του στο εθνικό στάδιο της Χαράρε, βάζοντας τέλος στην 37ετή διακυβέρνηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Στον όρκο του ο 75χρονος πρώην επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας και γνωστός με το προσωνύμιο «κροκόδειλος» υποσχέθηκε να τηρήσει το σύνταγμα της πρώην βρετανικής αποικίας και να προστατεύσει τα δικαιώματα και των 16 εκ. πολιτών της Ζιμπάμπουε.

Αναφορικά με το παρελθόν του Ε.Μνανγκάγκουα ελέγχεται ο ρόλος του στις σφαγές Γκουκουραχούντι το 1983 στη Ματαμπελελάνδη, όταν περίπου 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιχείρηση καταστολής των αντιπάλων του Μουγκάμπε από την εκπαιδευμένη στη Β.Κορέα, Πέμπτη Ταξιαρχία.

Ο Μνανγκάγκουα έχει αρνηθεί ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στις ωμότητες και μετά την επιστροφή του στη Ζιμπάμπουε, για δύο εβδομάδες παρέμεινε κρυμμένος, κηρύσσει τη δημοκρατία, την ανεκτικότητα και τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

«Ο λαός μίλησε. Η φωνή του λαού είναι φωνή του Θεού», είπε σε χιλιάδες υποστηρικτές του την Τετάρτη στην έδρα του κυβερνώντος κόμματός του, του ZANU-PF.

Εντούτοις η σκληρή αντιμετώπιση των πιστών του Μουγκάμπε από τον στρατό -ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ιγκνάτιους Τσόμπο χρειάσθηκε να νοσηλευθεί εξαιτίας των ξυλοδαρμών που υπέστη ενώ κρατούνταν από τους στρατιωτικούς, δήλωσε ο δικηγόρος του- δεν έχει περιορίσει τις ανησυχίες σχετικά με τις πραγματικές απόψεις του Μνανγκάγκουα για τη δημοκρατία.

Ο Μουγκάμπε, ο οποίος ήταν ο γηραιότερος εν ενεργεία αρχηγός κράτους στον κόσμο, παραιτήθηκε την Τρίτη καθώς το κοινοβούλιο άρχιζε διαδικασία για την παραπομπή του, μια εβδομάδα ακριβώς αφού ο στρατός επενέβη για να καταλάβει την εξουσία.

Κατά την ομιλία του στη Χαράρε μετά την ορκωμοσία του ως αρχηγός του κράτους, ο νέος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε απέτισε φόρο τιμής στον «πατέρα του έθνους» Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

«Δεχόμαστε και αναγνωρίζουμε όλοι την τεράστια συμβολή του στην οικοδόμηση του έθνους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Μνανγκάγκουα υποσχέθηκε επίσης να αποζημιώσει τους λευκούς κτηματίες που είχαν εκδιωχθεί βίαια από τις ιδιοκτησίες τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τον Μουγκάμπε.

«Η κυβέρνησή μου δεσμεύεται να αποζημιώσει αυτούς τους κτηματίες, οι ιδιοκτησίες των οποίων κατασχέθηκαν», δήλωσε ο νέος πρόεδρος, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι «αμετάκλητες».

«Όλοι οι ξένοι επενδυτές στη Ζιμπάμπουε θα είναι προστατευμένοι», πρόσθεσε ο διάδοχος του Μουγκάμπε, ο οποίος δεν παρέλειψε να υποσχεθεί θέσεις εργασίας, μείωση της φτώχειας και αγώνα κατά της διαφθοράς.

Τέλος δεσμεύτηκε για διεξαγωγή εκλογών την ερχόμενη χρονιά όπως είναι προγραμματισμένο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θλιβερή ουρά της Ακροδεξιάς

Χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται ο Κ. Μητσοτάκης είναι η χθεσινή του αναφορά στο σύνθημα “Η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”. Το σύνθημα αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στις μαθητικές...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο