Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ντ.Τραμπ: Η Ρωσία βοηθά τη Β.Κορέα να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις

«Η Ρωσία δεν μας βοηθά καθόλου με τη Βόρεια Κορέα. Σε αυτό που μας βοηθά η Κίνα, η Ρωσία μας υπονομεύει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Κατηγορίες ότι η Ρωσία βοηθά τη  Βόρεια Κορέα να λαμβάνει προμήθειες παραβιάζοντας τις διεθνείς κυρώσεις εξαπέλυσε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ προσθέτοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ σημειώνει πρόοδο «κάθε μέρα» στην απόκτηση ενός βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς που θα έχει τη δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ.

«Δεν είναι ακόμα εκεί, αλλά είναι κοντά. Και έρχονται πιο κοντά κάθε ημέρα».

«Η Ρωσία δεν μας βοηθά καθόλου με τη Βόρεια Κορέα. Σε αυτό που μας βοηθά η Κίνα, η Ρωσία μας υπονομεύει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζοντας αμφιβολίες κατά πόσον οι συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν θα ήταν ωφέλιμες.

Ακόμα αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσον μπορεί να εμπλακεί σε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «θα καθόμουν να συνομιλήσω, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα έλυνε το πρόβλημα».

«Δεν είμαι σίγουρος ότι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε κάτι ουσιαστικό. Συζητούν για 25 χρόνια και εκμεταλλεύτηκαν τους προέδρους μας, τους πρώην προέδρους μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παράλληλα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επαίνεσε την Κίνα για τις προσπάθειές της να περιορίσει τις προμήθειες αργού και άνθρακα στη Β.Κορέα, επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να θέσει περιορισμούς στη Πιονγκγιάνγκ. «Όμως η Ρωσία, φέρεται να καλύπτει τα κενά που αφήνουν οι Κινέζοι».

Σύμφωνα με το Reuters, στα τέλη Δεκεμβρίου ρωσικά δεξαμενόπλοια προμήθευσαν καύσιμα τη Βόρεια Κορέα σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, παραβιάζοντας τις διεθνείς κυρώσεις. Η Ρωσία από την πλευρά της διέψευσε τα εν λόγω σενάρια.

Αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τραμπ τόνισε ότι «μπορεί να κάνει πολλά», σημειώνοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς δεν διατηρούμε ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία, και σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό ό,τι παίρνει πίσω η Κίνα, το δίνει η Ρωσία. Οπότε το καθαρό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο καλό όσο θα μπορούσε να είναι».

Τέλος ο Ντ.Τραμπ χαιρέτισε τις συνομιλίες μεταξύ Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξαχθούν στην Νότια Κορέα τον επόμενο μήνα, σημειώνοντας ότι αυτές μπορεί να είναι η πρώτη εκτόνωση της κρίσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια