Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Με «εμπορικές κυρώσεις» απειλεί ο Ντ.Τραμπ την Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι αμερικανικές βιομηχανίες χάλυβα και αλουμίνιου «αποδεκατίστηκαν» από το κινεζικό ντάμπινγκ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτή η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων

Την πρόθεσή του να επιβάλει κυρώσεις το Πεκίνο ως αντίποινα στον κινεζικό εμπορικό τομέα επανέλαβε ο Ντ.Τραμπ υπερασπιζόμενος την αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Σεούλ. Επίθεση εξαπέλυσε και προς τη Νότια Κορέα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους σήμερα ο Ντ.Τραμπ δήλωσε ότι οι αμερικανικές βιομηχανίες χάλυβα και αλουμίνιου «αποδεκατίστηκαν» από το κινεζικό ντάμπινγκ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτή η πιθανότητα επιβολής τελωνειακών κυρώσεων.

Απομένουν ακόμη δύο μήνες μέχρι να διευκρινίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ το είδος των κυρώσεων, με βάση τα συμπεράσματα του υπουργείου Εμπορίου.

Ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος, υπέβαλε τον Ιανουάριο την έκθεσή του που αφορούσε τις υποτιθέμενες αθέμιτες επιδοτήσεις στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιου από την Κίνα. Διευκρίνισε τότε ότι ο πρόεδρος έχει στη διάθεσή του 90 ημέρες για να αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων, χωρίς όμως να αποκαλύψει ποια ήταν τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγαν οι υπηρεσίες του υπουργείου.

Όσον αφορά τη Νότια Κορέα, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «καταστροφική» την εμπορική συμφωνία KORUS που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2012.

Τον περασμένο Ιούλιο είχε αποφασίσει την επαναδιαπραγμάτευση, θεωρώντας ότι είναι δυσμενής για τα αμερικανικά συμφέροντα καθώς οι ΗΠΑ εξάγουν λιγότερα προϊόντα στη Νότια Κορέα αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία.

Το 2017 η Νότια Κορέα ήταν ο έκτος σε μέγεθος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, μπροστά από τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δύο αντιλήψεις, δύο δρόμοι

Μετά τις Πρέσπες, η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν ακόμα μία καθαρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο γραμμές: αυτή που αντιλαμβάνεται ως πρόοδο τον δημοκρατικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο