Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πολιτική επίθεση χαρακτηρίζει η Άγκυρα την καταδίκη στελέχους της Halkbank από δικαστήριο των ΗΠΑ

ΑΜΠΕ

Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην αντιπρόεδρος της Halkbank, δικαζόταν από δικαστήριο των ΗΠΑ με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Πολιτική επίθεση χαρακτήρισε σήμερα η Τουρκία την καταδίκη σε φυλάκισης 32 μηνών για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, του πρώην αντιπροέδρου της κρατικής τράπεζας Halkbank από δικαστήριο της Νέας Υόρκης .

Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην αντιπρόεδρος της Halkbank, δικαζόταν από δικαστήριο των ΗΠΑ με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Αν και η ποινή που του επιβλήθηκε τελικά ήταν σημαντικά ελαφρύτερη από τα 20 χρόνια κάθειρξη που είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς, η υπόθεση έχει προκαλέσει νέες εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας - ΗΠΑ.

«Το δικαστήριο παραβίασε τον νόμο, δεν διεξήγαγε μια δίκαιη δίκη», έγραψε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ. «Αυτή η υπόθεση είναι απτή απόδειξη της συνεργασίας του FETO, της CIA, του FBI και του δικαστικού συστήματος των ΗΠΑ», είπε.

Σημειώνεται ότι FETO είναι όρος που χρησιμοποιεί η τουρκική κυβέρνηση για το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Halkbank έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την απόφαση. Προηγουμένως υποστήριξε πως όλες οι συναλλαγές της ήταν νόμιμες.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ κατηγόρησαν τον πρώην αντιπρόεδρο της Halkbank ότι συμμετείχε σε συνωμοσία υπό τον Ρεζά Ζαράμπ, Τουρκο-ιρανό έμπορο χρυσού, τον οποίο οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν το 2016. Ο ίδιος δήλωσε ένοχος για απάτη, συνωμοσία και ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος και κατέθεσε εναντίον του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, υποστηρίζοντας ότι δωροδοκούσε Τούρκους αξιωματούχους.

Ο τελευταίος έχει περάσει ήδη 14 μήνες στη φυλακή μετά τη σύλληψή του πέρυσι. Ο χρόνος αυτός θα μετρήσει για την ποινή του και μπορεί να αποφυλακιστεί νωρίτερα λόγω καλής συμπεριφοράς.

Η Τουρκία έχει κατ' επανάληψη χαρακτηρίσει την υπόθεση πολιτική, η οποία υποκινείται από δυνάμεις μέσα στο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ και την κυβερνητική ευμένεια προς τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια