Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Προς ένταξη στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών 25 χώρες

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ιρλανδία, ο Καναδάς, η Αιθιοπία και το Σουδάν είναι μεταξύ των 25 χωρών που αναμένεται να ενταχθούν φέτος, στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών, αρκετές από τις οποίες πιθανόν να γίνουν μέλη στην ετήσια σύνοδο της τράπεζας τον Ιούνιο

Είκοσι πέντε αρικανικές ευρωπαικές και νιοτιοαμερικανικές τράπεζες αναμένεται να ενταχθούν το 2017 στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB), της οποίας ηγείται η Κίνα, ενισχύοντας την αποφασιστικότητα του Πεκίνου να προωθήσει την παγκόσμια ατζέντα του.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Τζιν Λικούν, πρόεδρος της AIIB, δήλωσε ότι η διεύρυνση των μελών της θα συμβάλει στην αύξηση του δανεισμού από τον πολυμερή οργανισμό που έχει κεφάλαια 100 δισ. δολαρίων και ιδρύθηκε πέρυσι με 57 ιδρυτικά μέλη - μετόχους, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ.

«Τώρα που η Κίνα έχει αναπτυχθεί, είναι η σειρά μας να συμβάλλουμε», δήλωσε ο Τζιν σε συνέντευξή του προσθέτοντας ότι «η Κίνα πρέπει να κάνει κάτι που μπορεί να τη βοηθήσει να αναγνωρισθεί ως υπεύθυνος ηγέτης».

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ιρλανδία, ο Καναδάς, η Αιθιοπία και το Σουδάν είναι μεταξύ των 25 χωρών που αναμένεται να ενταχθούν φέτος, αρκετές από τις οποίες πιθανόν να γίνουν μέλη στην ετήσια σύνοδο της τράπεζας τον Ιούνιο.

Η AIIB κρατά ανοικτή την πόρτα στις ΗΠΑ, οι οποίες επέκριναν τη βρετανική «συνεχή διευκόλυνση» της Κίνας, όταν το Λονδίνο ανακοίνωσε το 2015 ότι θα ενταχθεί στην τράπεζα.

Ωστόσο, η Λαϊκή Ημερησία, μία επίσημη κινεζική εφημερίδα, σημείωσε ότι ο Τζιν είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο πως η αμερικανική θέση μπορεί να χαλαρώσει, καθώς αξιωματούχοι της ομάδας του Τραμπ διαφωνούσαν με την άρνηση της Ουάσιγκτον να συμμετάσχει στην AIIB.

«Η πόρτα είναι ανοικτή και, αν και δεν ζητούμε τη συμμετοχή τους, μπορούν να έρθουν σε εμάς», δήλωσε ο Ντάνι Αλεξάντερ, αντιπρόεδρος της AIIB.

Η τράπεζα είναι, επίσης, ανοικτή σε μία πιθανή συμμετοχή της Ιαπωνίας, η οποία είναι η μόνη από τις ασιατικές οικονομικές δυνάμεις που δεν μετέχει.

«Έχουμε αιτήσεις από μία σειρά ευρωπαϊκές χώρες που δεν εντάχθηκαν με το πρώτο κύμα, ορισμένες ασιατικές χώρες, νοτιοαμερικανικές και ο Καναδάς έχει κάνει αίτηση να ενταχθεί», δήλωσε ο Αλεξάντερ, προσθέτοντας ότι «επομένως, φέτος θα αυξηθεί πολύ σημαντικά ο αριθμός των μελών».

Η διεύρυνση των μελών της AIIB συνάδει με την ένθερμη υποστήριξη της παγκοσμιοποίησης από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα.

Ο Σι προειδοποίησε για τους κινδύνους του προστατευτισμού και κάλεσε τις χώρες να μην επιδιώκουν τα στενά συμφέροντά τους εις βάρος των άλλων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δύο αντιλήψεις, δύο δρόμοι

Μετά τις Πρέσπες, η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν ακόμα μία καθαρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο γραμμές: αυτή που αντιλαμβάνεται ως πρόοδο τον δημοκρατικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο