Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

“Προσφορά” ΥΠΕΝ με απόδοση ... προσεχώς του θεσμοθετημένου ανταποδοτικού τέλους 1%

Φωτογραφία αρχείου

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών για νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ

Ως καινοφανές μέτρο εμφανίζει η κυβέρνηση την θεσμοθετημένη υποχρέωση απόδοσης ανταποδοτικών τελών στους καταναλωτές περιοχών, όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ, ανακοινώνοντας χθες ότι ... προσεχώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιμερισμού και ενστάσεων -εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών για σωρεία νέων εγκαταστάσεων στις περιοχές τους.

Χθες κατόπιν συνάντησης με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γ. Θωμάς, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι έχει εκδώσει το υπουργείο τις απαιτούμενες αποφάσεις για τον επιμερισμό του τέλους 1% που καταβάλλουν οι παραγωγοί ΑΠΕ υπέρ των οικιακών καταναλωτών, καθώς και ότι οι αρμόδιες επιτροπές για την απόδοση του τέλους των ετών 2015-2019, εκτιμώμενου ύψους 25 εκατ συνολικά, έχουν συσταθεί και συγκροτηθεί και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Αντίστοιχα, ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να επιλυθούν και εκκρεμείς ενστάσεις για την απόδοση του τέλους των ετών 2010-2014.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι επίκειται νομοθετική διάταξη που αποσαφηνίζει τον τρόπο και τη διαδικασία επιμερισμού και κατανομής του τέλους 1,7% που διαθέτουν οι παραγωγοί ΑΠΕ υπέρ των ΟΤΑ πρώτου βαθμού εντός των ορίων των οποίων εγκαθίστανται σταθμοί, με στόχο τη διάθεση τους για έργα υπέρ του περιβάλλοντος.

Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι πρόκειται όχι μόνο για θεσμοθετημένη υποχρέωση των παραγωγών με ΑΠΕ αλλά και για δρομολογημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση λύση σε ένα θέμα που λίμναζε τουλάχιστον από το 2010. Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη Μαΐου 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλυσε οριστικά το ζήτημα των ανταποδοτικών τελών προς τις τοπικές κοινωνίες “κλείνοντας” εκκρεμότητες της προηγούμενης περιόδου και αποκαθιστώντας τη λειτουργία του μέτρου, καθώς με κοινή υπουργική απόφαση (ΥΠΕΝ-υπουργείου Εσωτερικών), ρύθμιζε τα ζητήματα σχετικά με την απόδοση του ειδικού τέλους ΑΠΕ (1% επί του τζίρου των μονάδων), προς τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ και υβριδικοί σταθμοί.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά το 2017, κατόπιν αποφασιστικών ενεργειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποδόθηκαν συνολικά 17,6 εκατ σε περίπου 376.000 δικαιούχους-καταναλωτές για την περίοδο 2010-2014, των οποίων εκκρεμούσε η καταβολή... Η επόμενη απόδοση αφορούσε την περίοδο 2015-2018, που υπολογιζόταν συνολικά κοντά στα 20 εκατ. για περίπου 400.000 καταναλωτές, καθώς και ποσά από εκκρεμείς περιπτώσεις της περιόδου 2010-2014.

Α.Ζ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διεθνής διασυρμός

Να λοιπόν που η περίφημη λίστα Πέτσα έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην πλατφόρμα του Συμβουλίου για την ελευθερία του Τύπου αναρτήθηκαν χθες όλα τα δεδομένα για το σκάνδαλο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο