Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Υποχρέωση της ΔΕΗ η χρηματοδότηση εργασιών αρχαιολογικής έρευνας

Η επιχείρηση καθιστά σαφές ότι είναι υποχρεωμένη διά νόμου (3028/2002 “για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς”) να χρηματοδοτεί εργασίες αρχαιολογικής έρευνας στα εδάφη όπου αναπτύσσει εξορυκτική δραστηριότητα, ώστε να διασώζονται τυχόν υφιστάμενοι αρχαιολογικοί θησαυροί...

Στην υποχρέωσή της, εκ του νόμου, να χρηματοδοτεί εργασίες αρχαιολογικής έρευνας στα ορυχεία της για τη διάσωση σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων αναφέρεται η ΔΕΗ απαντώντας στον “επικοινωνιακό θόρυβο” που επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την πρόσληψη εργαζομένων σε αρχαιολογικές ανασκαφές, σε συνέχεια υπουργικής απόφασης.

Η επιχείρηση καθιστά σαφές ότι είναι υποχρεωμένη διά νόμου (3028/2002 “για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς”) να χρηματοδοτεί εργασίες αρχαιολογικής έρευνας στα εδάφη όπου αναπτύσσει εξορυκτική δραστηριότητα, ώστε να διασώζονται τυχόν υφιστάμενοι αρχαιολογικοί θησαυροί, ενώ διευκρινίζει ότι η ΔΕΗ δεν προσλαμβάνει κανέναν αρχαιολόγο ή εργαζόμενο σε αντίστοιχες υπηρεσίες.

Για το 2017 έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 5,4 εκατ. αποτελούν υπόλοιπο παλαιότερων ετών, που είναι στη διάθεση των αρμοδίων Εφοριών Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα Κοζάνης και Φλώρινας -οι οποίες προτίθενται να απασχολήσουν φέτος περίπου 850 εργαζομένους για αρχαιολογικές εργασίες στα ορυχεία της ΔΕΗ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αυτές οι δαπάνες στα ορυχεία της Β. Ελλάδας για την περίοδο 2003-2016 ξεπερνούν, συνολικά, τα 63 εκατ., ενώ μόνο το 2013 και το 2014 ανήλθαν σε 12 και 12,7 εκατ. αντίστοιχα.

Δείτε όλα τα σχόλια