Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Οι επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά κεφαλαίων χωρίς τη βοήθεια άλλων αποτελεί ένδειξη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας

Το γεγονός ότι η Ελλάδα μπόρεσε να έχει πρόσβαση στην αγορά κεφαλαίων χωρίς τη βοήθεια άλλων αποτελεί ένδειξη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Finanz und Wirtschaft.

«Κατ' ελάχιστο, αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην ερώτηση, αν το υψηλό χρέος της Ελλάδας αποτελεί εγγύηση ότι θα υπάρξουν μελλοντικά προβλήματα, ο οικονομολόγος του ESM απάντησε:

«Διαφωνώ και το λέω αυτό λόγω διεθνών συγκρίσεων. Οι χώρες σε πρόγραμμα, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν εφαρμόσει τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις από όλες τις βιομηχανικές χώρες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Αυτός είναι ο λόγος που οι οικονομίες αυτές παρουσιάζουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

» Η Ελλάδα για παράδειγμα, κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 15% του ΑΕΠ σε ένα μικρό πλεόνασμα. Όταν εξετάζει κανείς το χρέος, δεν πρέπει να υπολογίζει τόσο το επίπεδό του, αλλά περισσότερο την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της. Και οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι απόλυτα διαχειρίσιμες, ιδιαίτερα επίσης λόγω των ευνοϊκών όρων των δανείων του ESM».

Αναφορικά με το τι θα συμβεί αν τα επιτόκια αυξηθούν, για παράδειγμα στο 5%, που αποτελούν ένα ιστορικά φυσιολογικό επίπεδο, ο Ρ.Στράουχ δήλωσε ότι «τα σενάριά μας για τη βιωσιμότητα του χρέους βασίζονται προφανώς στην υπόθεση ότι η νομισματική πολιτική θα ομαλοποιηθεί».

Σε συναφή ερώτηση, τι θα συνέβαινε στην Ευρωζώνη, αν τα επιτόκια αυξάνονταν στο 10% ή περισσότερο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν αναμένει τέτοια ακραία επιτόκια στην Ευρωζώνη.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι σύμφωνα με κάποιους κυνικούς, ο ESM δημιουργήθηκε όχι για να σώσει την Ελλάδα, αλλά κυρίως τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες, ο Ρ.Στράουχ απάντησε ότι η σταθερότητα της Ευρωζώνης είναι η ξεκάθαρη αποστολή του ESM. «Όλα τα κράτη - μέλη έχουν συμφωνήσει και αυτό δείχνει σαφώς ότι ο στόχος του ESM είναι προς το γενικό συμφέρον της Ευρωζώνης».

Στην ερώτηση, αν θα ήταν ευκολότερο να λυθεί το πρόβλημα υψηλών χρεών στην Ευρωζώνη με τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πτώχευσης, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM είπε ότι η συνθήκη για τον ESM απαιτεί την αναδιάρθρωση του χρέους μίας χώρας, εάν αυτό εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο παρά το πρόγραμμα του ESM.

«Δεν πρέπει, όμως, ποτέ να υπάρχει μία αυτόματη αναδιάρθρωση χρέους, κατά την άποψή μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα προσφυγόπουλα

Ήταν απεχθείς οι φωνές που ξεσηκώθηκαν προσπαθώντας να αποκλείσουν τα προσφυγόπουλα από τα σχολεία. Φωνές ακροδεξιές, μεταμφιεσμένες σε “ανησυχούντες γονείς” και σε “τοπικούς φορείς”, ακόμα και σε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο