Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Υπερδιπλασιάζονται τα κονδύλια για Βόρειο και Νότιο Αιγαίο

Αναμένεται η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση

Ολοκληρώνεται και αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες η αξιολόγηση των προτάσεων για τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης έχει στα χέρια του τις προτάσεις που κατατέθηκαν και αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο μεγάλο πακέτο έργων που θα ενταχθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Χαρίτσης αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού, που ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Υπενθυμίζεται ότι για τα προγράμματα που δημιούργησε το υπουργείο Οικονομίας ειδικά για τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη στήριξη των νησιών με επιπλέον εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομίας, αναμένεται κάποιες από τις προτάσεις που δεν θα επιλεχθούν για τα συγκεκριμένα προγράμματα να "ενταχθούν" σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που "τρέχει" το υπουργείο Οικονομίας.

Οι προτάσεις για τις δύο Περιφέρειες

Το πρόγραμμα για το Νότιο Αιγαίο στοχεύει στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί στις μικρές τοπικές οικονομίες λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, που επιτείνονται από τις συνεχιζόμενες μεταναστευτικές ροές, ενώ υποβλήθηκαν περισσότερες από 110 προτάσεις, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 130 εκατ. ευρώ ευρώ.

Σε αυτό εντάσσονται έργα δήμων και λοιπών φορέων της Περιφέρειας στην προσπάθεια επίλυσης κρίσιμων προβλημάτων στους τομείς του περιβάλλοντος, της προσβασιμότητας μέσω βελτίωσης λιμενικών εγκαταστάσεων και οδικών δικτύων, της διαχείρισης υδάτινων αποθεμάτων, της βελτίωσης υποδομών κοινωνικής μέριμνας και της ανάδειξης του πολιτιστικού και τουριστικού κεφαλαίου.

Το πρόγραμμα, πέραν της κάλυψης των άμεσων αναγκών, στοχεύει στην ανάπτυξη μέσω δράσεων οικονομικής δικτύωσης με βάση την εξωστρέφεια και στόχο την προώθηση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Εν τω μεταξύ οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά δυσκολίες που σχετίζονται με μια σειρά παραγόντων, όπως η απομόνωση από τις βασικές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, το υψηλό μεταφορικό κόστος, ο αποκλεισμός λόγω δυσκολιών μετακίνησης, η εποχική ανεργία, η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών. Τα προβλήματα αυτά διογκώνονται λόγω των μεγάλων μεταναστευτικών ροών που καταλήγουν στη χώρα μας από περιοχές πολιτικά και οικονομικά ασταθείς, με τα νησιά να αποτελούν το πρώτο σημείο υποδοχής τους.

Τα έργα υποβάλλονται από φορείς που εδρεύουν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και εντάσσονται σε διακριτές δράσεις, όπως η βελτίωση λιμενικών υποδομών και εγκαταστάσεων, η ενίσχυση περιβαλλοντικών υποδομών, η βελτίωση υποδομών σε θέματα παιδείας και αθλητισμού, η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων με απώτερο σκοπό την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών της Περιφέρειας. Στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου υποβλήθηκαν περισσότερες από 75 προτάσεις με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 75 εκατ. ευρώ.

Παράδειγμα εταιρείας Cluster Κυκλάδες

Στη δημιουργία μιας πρωτοποριακής επιχειρηματικής συστάδας, ως μετεξέλιξης και ολοκλήρωσης του Δικτύου Aegean Cuisine στις Κυκλάδες, αποσκοπεί το έργο με τίτλο «Δημιουργία Cluster για τα κυκλαδίτικα προϊόντα στον τομέα της αγροτοδιατροφής και της γαστρονομίας», το οποίο εντάχθηκε στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου.

Στο έργο (με φορέα πρότασης το Επιμελητήριο Κυκλάδων και φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων) θα συμμετέχουν όσες από τις τοπικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτοδιατροφής το επιθυμούν. Η διάρκεια του έργου είναι τριετής και ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 3.200.000 ευρώ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Να μη χαθεί η ευκαιρία

Όπως φάνηκε και από τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες για τα αναθεωρητέα άρθρα του συντάγματος από την επόμενη Βουλή στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δύο κόσμοι. Θα συγκρουστεί η πρόοδος με τη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο