Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το ΔΝΤ έκανε πίσω: Δεν έρχεται νωρίτερα το αφορολόγητο

Στιγμιότυπο από τις συναντήσεις των κυβερνητικών στελεχών με εκπροσώπους των θεσμών-Eurokinissi

Επιτυγχάνονται οι στόχοι σχετικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα έτη 2018-2019 δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος

Την εκτίμησή του για ρυθμό ανάπτυξης 2% - 2,1% φέτος ανέφερε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά ζητήματα, προσθέτοντας πως αυτή η εκτίμηση είναι σε συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ το ΔΝΤ έκανε πίσω στις προβλέψεις του για το πλεόνασμα του 2018 και του 2019, κάτι που σημαίνει ότι δε θα έρθει νωρίτερα το αφορολόγητο

Ο ίδιος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε πάντως ότι και με την νέα πρόβλεψη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτυγχάνονται και όπως είπε το ζήτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η υπέρβαση, σημειώνοντας ωστόσο ότι δε θα είναι μεγάλη.

Μάλιστα, εξήγησε ότι η υπέρβαση έχει σχέση με τη μελλοντική δυνατότητα για μείωση φόρων ή για στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες.

Ανέφερε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα. Πλέον εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από 2,9% προηγουμένως.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου".

Για τις συντάξεις είπε ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα μίλησε επίσης και για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων που όπως είπε θα εφαρμοσθούν και τα 2 έτη.

Τέλος είπε ότι θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία στην ώρα της.

Δείτε όλα τα σχόλια