Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τα σοβαρά λάθη της οκταετίας του ΔΝΤ

Επέβαλε σκληρή λιτότητα με λάθος πολλαπλασιαστές και δεν ζήτησε αναδιάρθρωση το 2010 - Επέβαλε σκληρή λιτότητα με λάθος πολλαπλασιαστές και δεν ζήτησε αναδιάρθρωση το 2010 *Πριν από το 2015 το Ταμείο ήταν υπέρμετρα αισιόδοξο, χωρίς να επιτυγχάνονται οι στόχοι, ενώ μετά το 2015 ακολούθησε την αντίθετη πορεία...

Σε περίπτωση που η παρουσία του ΔΝΤ δεν εισφέρει κάτι αξιόλογο στη λύση για το ελληνικό χρέος, τότε η καλύτερη δυνατή απόφαση είναι η μη ενεργή συμμετοχή. Και αυτό καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια επιφανή στελέχη του Ταμείου υπέπεσαν σε σωρεία λαθών και προβλέψεων τα οποία στοίχισαν ακριβά τόσο στους πολίτες όσο και στην οικονομία. Από το 2010 μέχρι και σήμερα το Ταμείο φέρεται να αρέσκεται στο να αυτοδιαψεύδεται ξανά και ξανά.

Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσε τον Ιανουάριο του 2013 η δημοσιοποίηση της 43σέλιδης μελέτης του τέως επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ με τίτλο: «Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές». Ούτε λίγο ούτε πολύ, το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι κάνοντας λάθος με έναν συντελεστή («πολλαπλασιαστή») επέβαλε πολύ μεγαλύτερη λιτότητα (περικοπές σε μισθούς στο Δημόσιο, συντάξεων κ.λπ.) σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη πτώση της εσωτερικής ζήτησης.

Ακολούθως δημοσιεύτηκε σχετική έκθεση κατά το έτος 2015 με την οποία το Ταμείο παραδεχόταν ότι ήταν λάθος η μη συμπερίληψη της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο πρόγραμμα του 2010 ως προϋπόθεση για τη βιωσιμότητά του!

Άλλωστε, μέχρι το 2015, το Ταμείο είχε “πέσει” έξω σε πολλές προβλέψεις, όπως: Τον Απρίλιο του 2010, οπότε μπήκαμε στα Μνημόνια, το Ταμείο προέβλεπε ύφεση -2% για το 2010 (όταν τελικά έκλεισε στο -5,5%), -1,1% για το 2011 (όταν τελικά έκλεισε στο -9,1%) και επιστροφή στην ανάπτυξη για το 2012 (που τελικά έκλεισε στο -7,3%). Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο του 2014 το Ταμείο προέβλεπε ανάπτυξη της τάξης του 2,9% για το 2015, όταν τελικά έκλεισε με -0,3%.

Υπέρμετρα απαισιόδοξο μετά το 2015

Και φτάνουμε στο σήμερα... Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (World Economic Outlook), τον Απρίλιο του 2018, το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, τόσο για φέτος όσο και για το 2017, αλλά και για το 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη έκθεση του Οκτωβρίου 2017. Συγκεκριμένα για το 2018 κατά τον Οκτώβριο του 2017 εκτιμούσε ότι θα κλείσει στο 2,6%, ενώ τον Απρίλιο του 2018 προέβλεψε υποχώρηση της ανάπτυξης και εκτίμηση για 2%.

Ωστόσο, τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2018 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού αποτυπώνουν αύξηση της τάξεως του +2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και συνεχόμενη ανάπτυξη για πέμπτο συνεχές τρίμηνο.

Επίσης η αξιοπιστία του ΔΝΤ έχει πολλάκις κλονιστεί, αφού, πέραν της παραδοχής από τα ίδια τα στελέχη του για λάθος προβλέψεις, ιδιαίτερα ως προς τον υπολογισμό του ΑΕΠ της Ελλάδας εν συγκρίσει με τα τελικά μεγέθη, αποδεικνύεται ότι υπάρχει σαφής διαχωρισμός για την περίοδο προ του 2014 και μετέπειτα, όπως κατεγράφη και παραπάνω. Εν ολίγοις πριν από το 2015 το Ταμείο ήταν υπέρμετρα αισιόδοξο, χωρίς να επιτυγχάνονται οι στόχοι, ενώ μετά το 2015 ακολούθησε την αντίθετη πορεία...

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ποιος ήταν συνεργάτης του Φλώρου είπαμε;

Τόσες μέρες η Ν.Δ. είχε αποφύγει να έρθει σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιλογή που εντάσσεται, προφανώς, στη στρατηγική του ήπιου πολιτικού κλίματος την οποία ακολουθεί η Ν.Δ. μετά τον ανελέητο πόλεμο τοξικής λάσπης με τον οποίο έφτασε μέχρι τις ευρωεκλογές.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο