Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οδηγείται προς την "καθαρή έξοδο" το ΔΝΤ

Ξεκαθαρίζει τη θέση του την Πέμπτη στο Παρίσι - Αυτή τη στιγμή, η πιθανότητα να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα ολοένα και προσεγγίζει το μηδέν, καθώς ο χρόνος τελειώνει. - Είναι πιο πιθανό να φύγει αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ, αλλά όχι σίγουρο, ανέφερε χθες στην "Α" υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος

Σε ρόλο τεχνικού συμβούλου αναμένεται να περιοριστεί το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό και τον δρόμο για άρση των μέτρων της διετίας 2019-2020. Αυτή τη στιγμή, η πιθανότητα να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα ολοένα και προσεγγίζει το μηδέν, καθώς ο χρόνος τελειώνει. “Είναι πιο πιθανό να φύγει αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ, αλλά όχι σίγουρο”, ανέφερε χθες στην “Α” υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, καθώς οι συζητήσεις που διεξήχθησαν κατά το προηγούμενο Σάββατο στον Καναδά, στο περιθώριο της Συνόδου των G7, δεν έφεραν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι οι συζητήσεις το Σάββατο δεν οδήγησαν σε συμφωνία αν και ΔΝΤ και Γερμανία έκαναν κάποια πρόοδο στο να μειωθούν οι διαφορές ως προς το πόση ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί η Ελλάδα. Ωστόσο, τελειώνει ο χρόνος για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ και η επόμενη αντίστοιχη συνάντηση με θέμα την αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη και αναμένεται να λάβει χώρα στο Παρίσι, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και συνεδρίαση του EWG. Εάν και αυτή η συνάντηση δεν καταλήξει σε τρόπον τινά "πολιτική συμφωνία", τότε το ΔΝΤ αναμένεται να διατηρήσει τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα.

"Έξοδο" του Ταμείο δείχνει ο Ψαλιδόπουλος

Προφανώς και κάθε άλλο παρά τυχαία (αν και ενέχει το διαπραγματευτικό στοιχείο) είναι η προχθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλη Ψαλιδόπουλου, ο οποίο εκτίμησε πως το Ταμείο θα παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και οι διαφορές για το χρέος ανάμεσα στον διεθνή οργανισμό και τους Ευρωπαίους παραμένουν ανοιχτές. Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι επίκειται έκθεση από το Ταμείο για το Άρθρο 4, που θα αποτυπώνει τη γενική πορεία της οικονομίας, αλλά και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα περιλαμβάνεται στην επόμενη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πιο ευέλικτη σε σχέση με μια ανάλυση για το χρέος από την οποία θα εξαρτιόταν η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου. Μάλιστα ο κ. Ψαλιδόπουλος εκτίμησε πως η βελτίωση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους θα οδηγήσει το Ταμείο στο να χαρακτηρίσει βιώσιμο το χρέος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κάτι το οποίο σημαίνει τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Ως εκ τούτου, το βασικό ζήτημα είναι να υπάρχει μια αξιόπιστη λύση για το ελληνικό χρέος, η οποία θα δώσει και το απαραίτητο "σήμα" προς όλες τις κατευθύνσεις πως η χώρα μας “διαθέτει ένα "καθαρό διάδρομο" μπροστά της για τα επόμενα χρόνια. Όπως τόνισε και χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, "είμαι αισιόδοξος ότι η λύση θα βρεθεί και η αξιοπιστία της δεν θα κριθεί από τη ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ ή όχι, για τον ελάχιστο υπόλοιπο χρόνο που απομένει ώς την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος".

Περιθώριο για άρση των μέτρων

Άλλωστε, σε περίπτωση (φαίνεται να είναι και το πιο πιθανό) μη ενεργού συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ανοίγει και ο δρόμος να μην εφαρμοστούν τα μέτρα μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019 αλλά και του αφορολογήτου ορίου από 1.1.2020. Ήδη ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν τοποθετηθεί σχετικά κατά το προηγούμενο διάστημα, ενώ θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως τα παραπάνω μέτρα είχαν ληφθεί επειδή το ΔΝΤ αμφισβητούσε ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η Κομισιόν συντασσόταν και συντάσσεται με τις ελληνικές προβλέψεις.

Όλοι πιέζουν τους Γερμανούς

Οι διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία συνίστανται στο γεγονός ότι από την πλευρά του Βερολίνου προτείνεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και των περιόδων χάριτος των δανείων του δεύτερου προγράμματος (δάνειο EFSF 131 ευρώ) να είναι κοντά στα 5 χρόνια και ο μηχανισμός ελάφρυνσης να συνδέεται με προαπαιτούμενα. Το ΔΝΤ έχει εισηγηθεί, από την πλευρά, του οι περίοδοι χάριτος και αποπληρωμής των δανειακών χορηγήσεων του EFSF να επιμηκυνθούν στα 15 χρόνια, που είναι το ανώτατο όριο. Έχει προτείνει επίσης να παρατείνονται αυτόματα, επ' αόριστον εάν χρειάζεται, για να διασφαλίζεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών θα μένει κάτω από το 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και κάτω του 20% μετά το 2030. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην "Α" ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, "όλοι μα όλοι πιέζουν τους Γερμανούς. Ίδωμεν".

Επιμένει ο Στουρνάρας για πιστοληπτική γραμμή

Στην πρότασή του για προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM μετά τη λήξη του προγράμματος επιμένει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “NIκKEI”. Ταμειακό απόθεμα ασφαλείας και προληπτική πιστωτική γραμμή δεν θα πρέπει να θεωρούνται αμοιβαίως αποκλειόμενα, αλλά συμπληρωματικά, υποστήριξε, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ερωτώμενος σχετικά με την πιστοληπτική γραμμή απάντησε: "Το θέμα αυτό έχει κλείσει εδώ και δύο μήνες. Η απόφαση της Ελλάδας είναι ότι θα βγει καθαρά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτή την απόφαση τη συμμερίζονται και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Επομένως, δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο διαρκώς επανερχόμαστε στο ίδιο ζήτημα και στην ίδια συζήτηση".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Κεντροαριστερές διεργασίες, προοδευτικός πόλος και αποχή

Η πλήρης χειραγώγηση της Νέας Δημοκρατίας από την ακροδεξιά της πτέρυγα, αλλά και η μετατροπή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε ουρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν φέρει σε κατάσταση πλήρους ρευστοποίησης τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο