Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΥΠΟΙΚ: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την α΄κατοικία μέχρι την 25η Μαρτίου

Eurokinissi

Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και της κυβέρνησης

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, με βασικό θέμα ,το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με ορίζοντα τη συνεδρίαση του Euro Working Group της 25ης Μαρτίου».

Στην τηλεδιάσκεψη, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρης Παπαγιαννάκος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Διαφωνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν σε δραστική μείωση της περιμέτρου κάλυψης, τόσο συνολικά των κόκκινων δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα όσο και επιμέρους στο σκέλος που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας.

Αρμόδιες πηγές, τονίζουν ότι σημειώθηκε πρόοδος σε δευτερεύοντα ζητήματα και τεχνικές λεπτομέρειες αλλά μεγάλες διαφορές που παραμένουν στα θέματα της περιμέτρου, όπως επίσης και αναφορικά με την προσέγγιση των στρατηγικά κακοπληρωτών. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης σε ότι αφορά το τελευταίο είναι ότι η λήψη δικλίδων ασφαλείας έχει οδηγήσει ήδη στην εξαίρεσή τους.

Χρονοδιάγραμμα

Το τελευταίο χρονοδιάγραμμα αναφέρει επιδίωξη συμφωνίας με ορίζοντα το EwG χωρίς απαραίτητα να έχει κατατεθεί μέχρι τότε το απαιτούμενο νομοσχέδιο καθώς θεωρείται ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο, εφόσον έχει κλειδώσει η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα να κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι τοEurogroup της 5ης Απριλίου.

«Μονομερής» ενέργεια

Πάντως, πηγές με γνώση των συζητήσεων,  δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, αν δεν υπάρξει συμφωνία το νομοσχέδιο να κατατεθεί μονομερώς, παρότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται καν στην παρούσα φάση. «Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε», ανέφερε η πηγή εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Αναγνώρισε πάντως πως αυτό προϋποθέτει υπαναχωρήσεις είτε από την μια, είτε από την άλλη πλευρά, με διατυπώσεις οι οποίες αφήνουν να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί σε δραστικά χαμηλότερα όρια, αλλά ούτε και να τραβήξει στο σκοιν

Συναντήσεις

Με αφορμή την αυριανή παρουσία του Ντ. Κοστέλο στο πλαίσιο κοινού συνεδρίου Κομισιόν-ΙΟΒΕ δεν αποκλείονται συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή τεχνικών λεπτομερειών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Τα υπόλοιπα τελείωσαν

Αναφορικά με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν κλείσει στο σύνολό τους, ενώ οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι πρώτα θα κλείσει το θέμα των νέων διατάξεων για την προστασία της α’ κατοικίας και μετά θα γίνουν οι όποιες συζητήσεις για τα νέα σχήματα σε έως 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις