Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δεν δεσμεύτηκε και πάλι για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ

Η υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι η αδειοδότηση θα προχωρήσει «εφόσον όλα είναι καλά» με την έκθεση βιωσιμότητας * Π. Σκουρολιάκος: «Ελπίζω να μην 'αραχνιάσει' στα γραφεία σας» * Ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ της καταλόγισε «καθ’ υπέρβαση του νόμου» κωλυσιεργία και εξέφρασε φόβους για προσπάθεια «να οδηγηθούν οι Έλληνες δημιουργοί ξανά στον δρόμο των ιδιωτικών συμφερόντων»

Ακόμη μια φορά δεν δεσμεύτηκε για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου και του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, η Λ. Μενδώνη σημείωσε ότι η αδειοδότηση θα προχωρήσει «εφόσον όλα είναι καλά» με την έκθεση βιωσιμότητας για τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία κατατέθηκε χθες. «Ελπίζω να μην 'αραχνιάσει' στα γραφεία σας» σχολίασε ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας την «καθ’ υπέρβαση του νόμου» κωλυσιεργία της Λ. Μενδώνη για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ.

Η υπουργός υποστήριξε τη σημασία του ενδελεχούς ελέγχου για τη βιωσιμότητα της ΕΔΕΜ επικαλούμενη το συμφέρον των καλλιτεχνών, αλλά και των χρηστών, ενώ ισχυρίστηκε ότι ενεργεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν όμως ο Π. Σκουρολιάκος επισήμανε ότι η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, πριν καθαιρεθεί από τη Λ. Μενδώνη, είχε δώσει θετική γνωμοδότηση για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, η υπουργός Πολιτισμού απέφυγε τις καθαρές απαντήσεις επικαλούμενη την πρόβλεψη του νόμου η αδειοδότηση να γίνεται από την ίδια.

Ο Π. Σκουρολιάκος τόνισε ότι «η υπουργός Πολιτισμού κωλυσιεργεί καθ’ υπέρβαση του νόμου, ενώ έχει στα χέρια της από τον περασμένο Αύγουστο θετική γνωμοδότηση από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΙ και δεν υπογράφει την υπουργική απόφαση» παρατηρώντας ότι το σύνολο των Ελλήνων δημιουργών βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της ΕΔΕΜ. Σημείωσε δε ότι αυτή η θετική γνωμοδότηση ήταν ο λόγος της παύσης του προηγούμενου Δ.Σ. του ΟΠΙ από τη Λ. Μενδώνη, ενώ παρατήρησε ότι ο έλεγχος βιωσιμότητας μπορεί να κινηθεί παράλληλα με τη διαδικασία αδειοδότησης της ΕΔΕΜ.

 

Στον δρόμο των ιδιωτικών συμφερόντων

Ο Π. Σκουρολιάκος εξέφρασε τον φόβο ότι πίσω από την κωλυσιεργία της Λ. Μενδώνη βρίσκεται η προσπάθεια «να οδηγηθούν οι Έλληνες δημιουργοί ξανά στον δρόμο των ιδιωτικών συμφερόντων που επί δεκαετίες καπηλεύονταν την πνευματική τους περιουσία». Επισήμανε μάλιστα ότι, τη στιγμή που η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ καθυστερεί, «η νέα διοίκηση του ΟΠΙ αδειοδότησε μια ιδιωτικών συμφερόντων εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων χωρίς καν να έχει αναρτήσει το ρεπερτόριο που εκπροσωπεί».

Καταλόγισε ακόμη στην κυβέρνηση ότι και στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως και σε άλλα ζητήματα, «κάνετε τούμπα, διαγράφετε, κάνετε τα αντίθετα από όλα αυτά που υποσχεθήκατε» και υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει προεκλογικές υποσχέσεις στους δημιουργούς για το ζήτημα, αλλά σήμερα «σφυρίζετε αδιάφορα».

 

Υπόνοιες για μη βιωσιμότητα της ΕΔΕΜ άφησε η υπουργός

«Ένας μη βιώσιμος φορέας δεν έχει την ικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης. Άρα είναι καταστροφικός και επιζήμιος για τους δημιουργούς» σημείωσε η Λ. Μενδώνη υποστηρίζοντας ότι τα επιπλέον στοιχεία που ζήτησε το υπουργείο Πολιτισμού από την ΕΔΕΜ, δηλαδή η έκθεση βιωσιμότητας, είχε στόχο «να διασφαλιστούν πραγματικά τα δικαιώματα των δημιουργών». Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «η ΕΔΕΜ, που ζητεί την άδεια για να διαχειριστεί εκατομμύρια ευρώ σε δικαιώματα, έχει κάνει την αίτησή της με 269 μέλη και κεφάλαιο 9.500 ευρώ» για να δικαιολογήσει την ανάγκη για περισσότερα στοιχεία.

Όσον αφορά τη θετική γνωμοδότηση της προηγούμενης διοίκησης του ΟΠΙ για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, η υπουργός «κρύφτηκε» και πάλι πίσω από τις διατυπώσεις του νόμου. «Σας θυμίζω ότι ο Ν. 4481/2017 προσνέμει την αποφασιστική αρμοδιότητα στον υπουργό και όχι στον ΟΠΙ. Αν ο νομοθέτης ήθελε να αποφασίζει ο ΟΠΙ, θα του έδινε αποφασιστική αρμοδιότητα» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Η Λ. Μενδώνη όμως άσκησε κριτική και για τη θετική γνωμοδότηση υποστηρίζοντας η προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΙ «απλώς παρέθεσε διατάξεις χωρίς ειδική σκέψη, χωρίς αιτιολογία, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα».

Κώστας Παπαγιάννης

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πειθαρχία ναι, δημοκρατία θα δούμε

Ακόμη μία φορά η Γερμανία εκμεταλλεύεται μια κρίση για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο έναντι των εταίρων της. Τώρα όμως οι αντιδράσεις είναι οξύτατες, η πειθαρχία κλονίζεται και η συνοχή της Ε.Ε. δεν φαίνεται τόσο χαλύβδινη. Όλο και λιγότεροι στενοχωριούνται γι’ αυτό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο