Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πολιτιστική συμμαχία μακράς πνοής

Την απουσία του υπουργείου Πολιτισμού κατά το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας υποκαθιστά, κατά ένα μέρος, το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, αν κρίνουμε από το εντυπωσιακό πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών που παρουσίασε χθες στο κοινό ο διευθυντής του Ολιβιέ Ντεκότ...

Την απουσία του υπουργείου Πολιτισμού κατά το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας υποκαθιστά, κατά ένα μέρος, το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, αν κρίνουμε από το εντυπωσιακό πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών που παρουσίασε χθες στο κοινό ο διευθυντής του Ολιβιέ Ντεκότ, τονίζοντας ότι αποτελεί «μια ξεκάθαρη δήλωση ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας σ' αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο της ιστορίας της, περίοδο σημαντικών μεταβολών αλλά και αλληλεγγύης».

Το πρόγραμμα αυτό, που φέρει τον τίτλο «Ελλάς - Γαλλία, συμμαχία 2014», παραπέμποντας στα 40 χρόνια από τη μεταπολίτευση, αναπτύσσεται σε όλο το εύρος της πολιτιστικής δημιουργίας και στοχεύει, αφενός, στην προώθηση της γαλλικής κουλτούρας στην Ελλάδα, με την παρουσίαση του έργου σύγχρονων αλλά και καταξιωμένων δημιουργών, και αφετέρου, στην προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στη Γαλλία, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος.

Φιλοσοφία, ποίηση, λογοτεχνία και λογοτεχνική μετάφραση, επιστημονικός λόγος, καθώς και θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, χορός και εικαστικά, εκπαιδευτικές δράσεις, με εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα όχι μονάχα στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, αποτελούν τις θεματικές του προγράμματος. Πρόκειται για εκδηλώσεις που δεν θα περιοριστούν εντός των τειχών του Ινστιτούτου, αλλά, αντίθετα, θα αγκαλιάσουν το σύνολο σχεδόν των σημαντικών πολιτιστικών χώρων και ιδρυμάτων της Αθήνας, αλλά και μια σειρά μικρών θεάτρων και αιθουσών, στη λογική της πολιτιστικής ανταλλαγής, με Γάλλους καλλιτέχνες να σκηνοθετούν Έλληνες ηθοποιούς κ.λπ.

Παράλληλα, έργα Ελλήνων καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν στη Γαλλία, όπως στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, όπου ο Ολιβιέ Πυ θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, ενώ οι Vasistas και οι Blitz θα παρουσιάσουν δουλειά τους σε γαλλικές πόλεις. Αντίστοιχα, στην Αθήνα θα επιστρέψει έπειτα από 50 σχεδόν χρόνια η Comédie - Française, σε μια από τις σπάνιες εκτός έδρας εμφανίσεις της, με την Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ.

Σ.Κ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο