Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γ.Κουνέλλης με το έργο του εξασφαλίζει μια θέση στην αιωνιότητα

Eurokinissi

«Από τις πρώτες του εκθέσεις ο Κουνέλλης θα βρεθεί στο κέντρο των καλλιτεχνικών πρωτοποριών και θα εκθέσει στις μεγαλύτερες εικαστικές διοργανώσεις και μουσεία στον κόσμο»

«Ο Γιάννης Κουνέλλης έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και μ’ ένα έργο που του εξασφαλίζει μια θέση στην αιωνιότητα. Εκφράζουμε τη θλίψη μας γι’ αυτή την απώλεια και τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του», τονίζει με ανακοίνωσή του το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμβληματική μορφή της Arte Povera, ο Κουνέλλης θα χρησιμοποιήσει στο έργο του ταπεινά, γήινα υλικά, αλλά και στοιχεία της πραγματικότητας (περίφημη είναι η έκθεσή του με τα δώδεκα ζωντανά άλογα στην γκαλερί L’Attico), αναζητώντας πάντα από τη μια τη σύνδεση με την κληρονομιά των μεγάλων δασκάλων του παρελθόντος, από την άλλη το άνοιγμα της τέχνης στη ζωή» σημειώνει το τμήμα Πολιτισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Ο Γιάννης Κουνέλλης γεννήθηκε στον προπολεμικό Πειραιά, την ίδια χρονιά που επιβλήθηκε η μεταξική δικτατορία, και έζησε ως παιδί και έφηβος την κατοχική και εμφυλιοπολεμική Ελλάδα. Το πάθος του για τη ζωγραφική και οι απορρίψεις της αθηναϊκής Σχολής Καλών Τεχνών τον οδήγησαν στα 20 του χρόνια για σπουδές στη Ρώμη, η οποία έγινε η δεύτερη πατρίδα του.

Οι μνήμες της ρημαγμένης Ελλάδας, οι υπαρξιακές, φιλοσοφικές αναζητήσεις του, η βαθιά σχέση του με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της εποχής του, κυρίως με την ταραγμένη και πλούσια σε ιδέες και κινήματα δεκαετία του ’60, θα τον οδηγήσουν στη δημιουργία μιας προσωπικής και πρωτοποριακής εικαστικής γλώσσας, που γνώρισε παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση.

Εμβληματική μορφή της Arte Povera, ο Κουνέλλης θα χρησιμοποιήσει στο έργο του ταπεινά, γήινα υλικά, αλλά και στοιχεία της πραγματικότητας (περίφημη είναι η έκθεσή του με τα δώδεκα ζωντανά άλογα στην γκαλερί L’Attico), αναζητώντας πάντα από τη μια τη σύνδεση με την κληρονομιά των μεγάλων δασκάλων του παρελθόντος, από την άλλη το άνοιγμα της τέχνης στη ζωή.

Από τις πρώτες του εκθέσεις ο Κουνέλλης θα βρεθεί στο κέντρο των καλλιτεχνικών πρωτοποριών και θα εκθέσει στις μεγαλύτερες εικαστικές διοργανώσεις και μουσεία στον κόσμο. Η θεατρικότητα της δουλειάς του θα τον οδηγήσει επίσης σε συνεργασίες με σημαντικούς σκηνοθέτες του θεάτρου, όπως ο Θόδωρος Τερζόπουλος, ο Ταντάσι Σουζούκι, ο Χάινερ Μύλλερ, ο Κάρλο Κουαρτούτσι.

Μέτρο της τέχνης του Κουνέλλη υπήρξε πάντα ο άνθρωπος και αν υπάρχει μια έννοια που χαρακτηρίζει το έργο του, αυτή είναι η ποίηση, με την αρχαιοελληνική της σημασία, ως πράξη και δημιουργία. Αυτή η παθιασμένη αναζήτηση της ποίησης στις μορφές του και η δημιουργία μιας νέας γλώσσας για να πει τον κόσμο είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που έκαναν την τέχνη του παγκόσμια και, με έναν τρόπο λυτρωτική, σε δύσκολους και ταραγμένους καιρούς.

Ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης και δάσκαλος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και μ’ ένα έργο που του εξασφαλίζει μια θέση στην αιωνιότητα. Εκφράζουμε τη θλίψη μας γι’ αυτή την απώλεια και τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του.

Δείτε όλα τα σχόλια