Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εκδήλωση «Νίκος Βέης: ο σοφός της λεπτομέρειας»

Eurokinissi

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων πραγματοποιεί την Πέμπτη 18/1 στις 18:30 εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του βυζαντινολόγου Νίκου Βέη

Εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του πρωτοπόρου βυζαντινολόγου και νεοελληνιστή Νίκου Βέη πραγματοποιεί την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στις 18.30 το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Πρόσωπα Άξια Τιμής.

Η εκδήλωση, την οποία συντονίζει ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων στην οδό Αμαλίας 22-24 (είσοδος από Σουρή), με ελεύθερη είσοδο.

Ο Νίκος Βέης (1883-1958) υπήρξε φιλόλογος και ιστορικός, κορυφαίος βυζαντινολόγος και νεοελληνιστής, πρώτος καθηγητής της έδρας της Μεσαιωνικής και Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Από το εξαιρετικά εκτεταμένο συγγραφικό και ερευνητικό του έργο, ξεχωρίζουν οι μελέτες του για τα χειρόγραφα των μονών των Μετεώρων.

Η κα Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου, ιστορικός, ομότιμη διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θα μιλήσει για την επιστημονική, πολιτική και κοινωνική δράση του Νίκου Βέη. Η κα Τόνια Κιουσοπούλου, καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα επικεντρωθεί στη συμβολή του Νίκου Βέη στη μελέτη του Βυζαντίου, μέσα από το συγγραφικό, ερευνητικό και διδακτικό του έργο.

Η καθοριστική προσφορά του Πελοποννήσιου ιστορικού και φιλολόγου στην ανάδειξη της νεοελληνικής φιλολογίας ως διακριτού επιστημονικού πεδίου θα απασχολήσει την κα Βενετία Αποστολίδου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τέλος, ο κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Ιστοριογραφίας, πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μιλήσει για τον Νίκο Βέη ως λόγιο και δάσκαλο, ο οποίος δίκαια κατέχει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο της ελληνικής λογιοσύνης του 20ού αιώνα.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια