Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Σήριαλ πολιτικής σκοπιμότητας και σκόπιμης άγνοιας για τα ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος"

Φωτογραφία αρχείου

«Μία απλή ανάγνωση του εγγράφου της παρέμβασης που άσκησε η ΕΕΣΥΠ ενώπιον του ΣτΕ επιβεβαιώνε ότι δεν εκφράζει κάποια άποψη, μόνο τάσσεται υπέρ των θέσεων του Ελληνικού Δημοσίου» αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ

Καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα της εξαίρεσης των ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος από τις μεταβιβάσεις στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

Αφορμή στάθηκε η «χθεσινή δήθεν αποκάλυψη εθνικού σκανδάλου» από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Μανιάτη, η οποία σχετίζεται με τα μνημεία και την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και σειρά δημοσιευμάτων της ίδιας λογικής. «Ως εκ τούτου και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει απαντήσει εκτενώς και επανειλημμένως, επισημαίνονται τα εξής:

Μία απλή ανάγνωση του εγγράφου της παρέμβασης που άσκησε η ΕΕΣΥΠ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, επιβεβαιώνει και για κάποιον που δεν γνωρίζει νομικά, ότι δεν εκφράζει κάποια άποψη, μόνο τάσσεται υπέρ των θέσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως όλοι γνωρίζουμε καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Ούτε στο κείμενο του νόμου της ΕΕΣΥΠ (άρθρα 196 και 209 του ν.4389/2016), ούτε στην Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούνιο ( ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018), γίνεται λόγος για «αυτόματη» μεταβίβαση των ακινήτων.  Αντιθέτως, γίνεται λόγος για έναρξη διαδικασίας ελέγχου και ταυτοποίησης των ακινήτων από το ΥΠΟΙΚ και τους συναρμόδιους φορείς, οι οποίες αφού ολοκληρωθούν, θα καταλήξουν στην τελική λίστα των ακινήτων που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Τα μη εξαιρούμενα ακίνητα και μόνο αυτάμπορούν να μεταβιβαστούν (με μεταγραφή και όχι αυτόματα) στην θυγατρική εταιρεία της ΕΕΣΥΠ, δηλαδή την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ)».

Συνεχίζοντας, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι «επί της ουσίας αυτό που συμβαίνει είναι ότι, κατόπιν κλήσης της από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η ΕΕΣΥΠ παρεμβαίνει υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει και η ίδια ότι καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει συντελεστείκαι ότι το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κλπ από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ.

Ενημερώνουμε, τέλος, ότι η αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας ελέγχου που προβλέπει ο νόμος για όλα τα ακίνητα, έχει ήδη εισηγηθεί την εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που υπέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών».

Δείτε όλα τα σχόλια