Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, ευκαιρία για περισυλλογή

Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων η σημερινή, όπως έχει οριστεί η 18η Απριλίου από την Unesco και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε θέματα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, και η είσοδος των αρχαιλογικών χώρων και των μουσείων όλης της χώρας είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες τους.

Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων η σημερινή, όπως έχει οριστεί η 18η Απριλίου από την Unesco και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε θέματα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, και η είσοδος των αρχαιλογικών χώρων και των μουσείων όλης της χώρας είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες τους. Με ξεναγήσεις και εκδηλώσεις που θα επεκταθουν χρονικά και το επόμενο διάστημα γιορτάζουν αρκετά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι τη σημερινή ημέρα το θέμα της οποίας "Η πολιτιστική κληρονομιά της εκπαίδευσης".

Σήμερα ειδικά, στη συνθήκη της βαθιάς κρίσης που βιώνει η χώρα, η ημέρα προσφέρεται κυρίως για βαθιά περισυλλογή γύρω από την τύχη των μνημείων, του πολιτσμού μας γενικότερα, ο οποίος βάλλεται βάναυσα από τις ακολουθούμενες πολιτικές και κυρίως από την μικρόνοια τόσο της ηγεσίας της γενικής γραμματείας Πολιτισμού όσο και, ακόμα περισσότερο, της τρικομματικής κυβέρνησης, και έχει υποβιβαστεί σε τελευταίο τροχό της αμάξης. Δεν είναι μόνο οι μνημονιακές πολιτικές που επιβάλλουν την αποψίλωση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων από ανθρώπινο δυναμικό, κονδύλια και εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να αναδειχτούν σε αιχμή του δόρατος μιας πολιτιστικής πολιτικής σύγχρονου, ευνομούμενου κράτους. Είναι πάνω απ' όλα οι μπακαλίστικες και εν πολλοίς ύποπτες λογικές που κυριαρχούν στον κυβερνητικό μηχανισμό, θεωρώντας ότι ο πολιτισμός μπορεί να εξισωθεί με λογιστικούς αλγόριθμους και να παραδοθεί ως αντιπαροχή σε κέντρα υπόπτων συμφερόντων, αντί να αναδειχθεί και υποστηριχτει ως ύψιστο αγαθό στην υπηρεσία της κοινωνίας και στην επιτακτική ανάγκη για σεβασμό στη μνήμη, στην παιδεία και την αισθητική.  

Π.Κρ

 
Ακολουθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του εορτασμού, σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους.

 
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 και ώρα 19.00, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσικό Σχολείο Ιλίου παρουσιάζουν το συμφωνικό έργο Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη,στη μεγάλη Αίθουσα του Βωμού.

Η παρουσίαση του Άξιον Εστί, του έργου που αποτελεί την εθνική μας «τοιχογραφία», γίνεται για πρώτη φορά από μαθητές, χάρη στην ευγενή παραχώρηση των δικαιωμάτων από το συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μουσική εκδήλωση στην ιστορία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκατόν εξήντα επτά μαθητές και μαθήτριες θα ερμηνεύσουν το Λαϊκό Ορατόριο για Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία, Λαϊκή Ορχήστρα, Βαρύτονο, Λαϊκό Τραγουδιστή και Αφηγητή, με μαέστρο τον καθηγητή τους Γιάννη Πανταζάτο.

 
ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Επιγραφικό Μουσείο την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 11.00 π.μ και στις 12.00 π.μ θα πραγματοποιήσει παρουσίαση των μνημείων της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας.

 
ΣΤ ΕΠΚΑ

Την Πέμπτη 18 Απριλίου και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, ομιλία με θέμα «Το έργο της αποκατάστασης του Παρθενώνα» από τον κ. Πέτρο Κουφόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

 
5η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον εορτασμό με εικαστικό δρώμενο στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά.

 
Ι ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών θα προβληθεί στο 18 Απριλίου και στις 21 Απριλίου, το ντοκυμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη «Αναβίωση του αρχαίου δράματος. Δελφικές εορτές 1927». Ωρες προβολής 11.00 και 13.00

 
19η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Την Πέμπτη 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν περιηγήσεις και ξεναγήσεις στο Βυζαντινό Κάστρο Τρικάλων και στην έκθεση κεραμεικής με τίτλο «Από τα λυχνάρια στους μαστραπάδες, στο Οθωμανικό Τέμενος.

 
ΛΑ ΕΠΚΑ


Την Πέμπτη 18 Απριλίου από τις 8.30 π.μ. έως τις 15.00 μ.μ θα είναι ελεύθερη η είσοδος για το κοινό στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων και στο Μακεδονικό Τάφο της Σταυρούπολης.

 
ΙΓ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εκπαιδευτικές περιηγήσεις μαθητών στους αρχαιολογικούς χώρους Σέσκλου, Διμηνίου και Παλιών Βόλου, από τους αρμόδιους αρχαιολόγους των χώρων.

 
ΛΗ ΕΠΚΑ

Την Κυριακή 21 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

 
ΛΓ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Την Πέμπτη 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους της Πρέβεζας και της Άρτας.

 
ΛΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Γνωριμία των μαθητών με τα παλιά σχολικά κτίρια της Θεσπρωτίας.


ΧΑΝΙΑ-ΡΕΘΥΜΝΟ

Η ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προσκαλούν το κοινό την Πέμπτη 18 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων – σε περιηγήσεις-ξεναγήσεις σε επιλεγμένα μνημεία, σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:

 
ΧΑΝΙΑ
 
1. Ξενάγηση στην αρχαία Απτέρα στις 11 π.μ., από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

2. Ξενάγηση στην αρχαία Φαλάσαρνα στις 11 π.μ., από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

3. Ξενάγηση στη μινωική Κυδωνία στο λόφο Καστέλι στην Παλιά Πόλη των Χανίων στις 17.30, από τη πλατεία του Συντριβανίου.

4. Ξενάγηση στη Βυζαντινή οχύρωση του λόφου Καστελίου και περιήγηση στο δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης Χανίων με τελικό προορισμό το Φρούριο Φιρκά, στις 18.30 από τη συμβολή των οδών Δασκαλογιάννη και Κανεβάρω.

5. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και από τις 9.00 έως τις 14.00, θα είναι ανοικτά ο ναός του Αγ. Ρόκκου και το παρεκκλήσι Renier στην Παλιά Πόλη των Χανίων, ο ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Επισκοπή Κισάμου και ο ναός του Αγ. Νικολάου στα Κυριακοσέλλια Αποκόρωνα.

 
ΡΕΘΥΜΝΟ
 
1. Ξενάγηση στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου με αφετηρία τη Μεγάλη Πόρτα στις 18.00

2. Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου. Η ξενάγηση θα είναι επαναλαμβανόμενη ανά μια ώρα, από τις 10.00 έως και τις 14.00. Χώρος Συνάντησης η είσοδος του μουσείου.

3. Την ημέρα αυτή θα είναι ανοικτά για το κοινό 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00:
Α) Ο ναός της Αγίας Σοφίας, στη συμβολή των οδών Πάνου Κορωναίου και Σμύρνης, με την έκθεση "Εις το πυρ το εξώτερον..." Η φωτιά της Κόλασης στη θρησκευτική ζωγραφική της Κρήτης.

Β) Το Τζαμί του Καρά Μουσά Πασά, στη συμβολή των οδών Βίκτωρος Ουγκώ και Αρκαδίου, με την έκθεση "Το Ρέθυμνο στους Οθωμανικούς χρόνους" .

 
ΙΔ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Η Εφορεία σε συνεργασία με την MONUMENTA, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Φθιώτιδας, τον Δήμο Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΔΑΦΝΟΥΣ», προγραμματίζει τη διοργάνωση των παρακάτω εκδηλώσεων:

 
Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής των παιδιών του Γυμνασίου του Αγίου Κωνσταντίνου με θέμα «Τα παιδιά και οι νέοι σχεδιάζουν την αφίσα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων».

Ημερίδα με θέμα "Ασκληπιείο Δαφνούντος. Οι πολίτες συμμετέχουν στην προστασία των
μνημείων"

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Δαφνούντος στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα μνημεία είναι γύρω μας» για παιδιά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας

Χώρος διεξαγωγής των εκδηλώσεων: Δημαρχείο Δήμου Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου στα Καμένα Βούρλα, Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου, αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Δαφνούντος στον Άγιο Κωνσταντίνου.

Δείτε όλα τα σχόλια