Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συνεργασία Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με τον Μεξικανικό Διαστημικό Οργανισμό

ΑΜΠΕ

Από κοινού κατασκευή και ανάπτυξη δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας, συστήματα εξερεύνησης διαστήματος, διαστημική έρευνα και τεχνολογία, διαχείριση καταστροφών, εμπεριέχονται μεταξύ άλλων στη συμφωνία

Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) και ο αντίστοιχος μεξικανικός (Agencia Espacial Mexicana - ΑΕΜ). Σκοπός της συμφωνίας είναι ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων ενός ευνοϊκού πλαισίου για την προώθηση και την υλοποίηση κοινών δράσεων μεταξύ των δύο στον τομέα του διαστήματος.

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών εντάσσεται η ανταλλαγή προσωπικού και επιστημόνων μεταξύ των δύο οργανισμών, η από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων στον τομέα του Διαστήματος καθώς και η συνεργασία των δύο οργανισμών σε διεθνείς και εθνικές διαστημικές δραστηριότητες.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη την Παρασκευή από τον πρόεδρο του AEM, Φρανσίσκο Χαβιέρ Μεντιέτα Χιμένες και τον πρόεδρο του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, εδράζεται κυρίως στους εξής τομείς συνεργασίας:

- Από κοινού κατασκευή και ανάπτυξη δορυφόρων χαμηλής τροχιάς

- Ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας, συστήματα εξερεύνησης διαστήματος, ανάπτυξη ικανοτήτων

- Διαστημική έρευνα και τεχνολογία

- Παρατήρηση Γης

- Διαχείριση καταστροφών προερχόμενων από φυσικά φαινόμενα.

Ο κ. Χιμένες σημείωσε: «Στο Μεξικάνικο Διαστημικό Οργανισμό είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτή την υπογραφή η οποία και θα εκκινήσει πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες και δράσεις μεταξύ των χωρών μας στον τομέα του Διαστήματος, στις ανάγκες τις κοινωνίας από τις διαστημικές εφαρμογές αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη του αεροδιαστημικού τομέα. Η Ελλάδα και το Μεξικό έχουν δεσμευτεί στη βέλτιστη χρήση του διαστήματος προς εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας. Έχουμε παρόμοιες καταστάσεις σε πολλές πτυχές όπως διασκορπισμένο πληθυσμό, μεγάλες θαλάσσιες επιφάνειες, μεγάλες ακτογραμμές, ποικίλη ορογραφία, ευπάθειες σε φυσικές καταστροφές.

Σχετικά με τις βιομηχανικές προοπτικές, και οι δύο χώρες θα έχουν σίγουρα πολλές ευκαιρίες συνεργασίας αναφορικά με τις υποδομές μας, στην κατασκευή και την τεχνολογία πληροφοριών αλλά και τις εν εξελίξει δραστηριότητες που στοχεύουν στην επέκταση του αεροδιαστημικού τομέα προς τα διαστημικά προϊόντα, συστήματα και δίκτυα. Αυτή η συνεργασία περικλείει αρμονικά τους διάφορους παράγοντες της κυβέρνησης, της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας για την καλύτερη χρήση και ανάπτυξη των διαστημικών πόρων για τους πληθυσμούς μας».

Ο κ. Πρωτοπαπάς, υπογράμμισε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που ξεκινούμε σήμερα συνεργασία με τη Μεξικανική Διαστημική Υπηρεσία, η οποία έχει μεγάλη παράδοση στην ειρηνική χρήση του Διαστήματος σε όλους τους τομείς. Μέσω αυτής της συνεργασίας και των μεταξύ μας ανταλλαγών θα αποκτήσουμε σημαντική εμπειρία στην εκμετάλλευση των υφισταμένων επενδύσεων για το Διάστημα για την κοινωνία των πολιτών των δύο χωρών και ειδικότερα την εμπειρία που διαθέτει το Μεξικό για την ταχεία ανίχνευση και έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών και ειδικότερα πυρκαγιών, αλλά και τη χρήση του Διαστήματος για γεωργικούς σκοπούς και την πρόγνωση κλιματικών αλλαγών».

Δείτε όλα τα σχόλια