Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σε επιγραφή το τοπωνύμιο «Αμάρυνθος»

Επιβεβαιώνεται η ταύτιση των αρχαίων θεμελίων με το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδας

 

Επιγραφή κλασικών χρόνων που αναφέρει το τοπωνύμιο «Αμάρυνθος» εντοπίστηκε στα Παλαιοχώρια, 2 χιλιόμετρα ανατολικά της σύγχρονης Αμάρυνθου στην Εύβοια. Η επιγραφή, που βρέθηκε σε ρωμαϊκή βρύση και δεν σώζεται ακέραια, διατηρεί ωστόσο και έχει ορατή την επιγραφή: «...ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΕΝ ΑΜΑΡΥΝΘΩΙ», γεγονός που επιβεβαιώνει την ταύτιση των αρχαίων θεμελίων με το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδας.

Επιγραφές και ενσφράγιστες κεραμίδες με το όνομα της Αρτέμιδας βρέθηκαν το 2017, ωστόσο το τοπωνύμιο διαβάζεται φέτος για πρώτη φορά. Το γεγονός χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό, αφού τα κατάλοιπα του προϊστορικού οικισμού που ανασκάφτηκαν στις δεκαετίες '70 και '80 στην ίδια περιοχή από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία μπορούν να ταυτιστούν με το μυκηναϊκό τοπωνύμιο a-ma-ru-to που αναφέρεται σε πινακίδες γραμμικής γραφής Β στο μυκηναϊκό ανάκτορο της Θήβας. Το τοπωνύμιο «Αμάρυνθος» διατηρείται στο ίδιο σημείο για περισσότερα από 3.000 χρόνια.

Το ελληνοελβετικό ανασκαφικό πρόγραμμα άρχισε το 2006 με στόχο την εύρεση του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδας, το οποίο κατά τις αρχαίες πηγές υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά ιερά της Εύβοιας. Τα τελευταία χρόνια είχαν ανασκαφεί δύο στοές της ελληνιστικής εποχής, οι οποίες ορίζουν το τέμενος από ανατολικά και βόρεια. Φέτος βρέθηκε η νότια πτέρυγα της ανατολικής στοάς, οπότε πλέον είναι γνωστά τα όρια του ιερού σε τρεις πλευρές.

Η φετινή ανασκαφική έρευνα εστιάζεται στον κεντρικό χώρο του ιερού, όπου μια σύγχρονη οικία κατεδαφίστηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο μετά τον εντοπισμό αρχαίων κτισμάτων ακριβώς δίπλα από αυτή. Φέτος το καλοκαίρι, κάτω από την οικία βρέθηκαν τα θεμέλια μνημειώδους κλασικού κτηρίου που παραπέμπει σε ναό, ωστόσο η κακή κατάσταση διατήρησης δεν επιτρέπει ακόμη σαφή ταύτιση. Η υπόθεση πάντως ενισχύεται από την εύρεση μεγάλου θεμέλιου λίθου ανατολικά, που κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον βωμό του ιερού.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις