Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αττική λύκηθος στο κλεμμένα του Μανχάταν

Το υπουργείο Πολιτισμού περιμένει τα επίσημα στοιχεία από τον γενικό εισαγγελέα του Μανχάταν ώστε να προχωρήσει στη διαδικασία επιστροφής τους

Τα επίσημα στοιχεία από τον γενικό εισαγγελέα του Μανχάταν περιμένει το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να εξετάσει ποια αντικείμενα θα ζητήσει να επιστραφούν. Πάντως ελέγχεται αν, εκτός της αττικής ληκύθου, υπάρχουν και άλλα αρχαιοελληνικά αντικείμενα στη συλλογή του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Στάινχαρντ στο σπίτι και το γραφείο του οποίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των "New York Times", εισέβαλαν οι αρχές της Νέας Υόρκης την περασμένη Παρασκευή.

Βαθιά πληγή για την πολιτιστική κληρονομιά η αρχαιοκαπηλία, επανέρχεται σε όλο της το μεγαλείο με το συγκεκριμένο μυστικό, ωστόσο η χώρα μας παραμένει στην εμπροσθοφυλακή της αντιμετώπισής του λόγω και της προεδρίας που ασκούσε μέχρι τον περασμένο Μάιο μέσω της γενικής γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη στη Διεθνή Επιτροπή της Σύμβασης της UNESCO για την αποτροπή και αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Από τον περασμένο μήνα, το υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με την Εισαγγελία του Μανχάταν σε σχέση με την ταύτιση της αττικής ληκύθου του 5ου αιώνα π.Χ. που εντοπίστηκε την Παρασκευή ανάμεσα στις αρχαιότητες που κατασχέθηκαν, ενώ, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, "βρίσκεται σε αναμονή των επίσημων στοιχείων από τις αμερικανικές αρχές ώστε να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες για τον επαναπατρισμό των ελληνικών αρχαιοτήτων με τεκμηριωμένη την παράνομη διακίνησή τους".

Η αττική λήκυθος απεικονίζει μια σκηνή κηδείας, καθώς και δύο πρόσωπα, μία γυναίκα και έναν νέο, και η αξία της εκτιμάται γύρω στα 380.000 δολάρια. Από τη συλλογή κατασχέθηκαν επίσης πρωτοκορινθιακά αγγεία του 7ου αι. π.Χ. που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια, αξίας περίπου 250.000 δολαρίων, ένα γλυπτό με το κεφάλι ενός κριαριού από τον 6ο αι. π.Χ., καθώς και μια αττική αρύβαλλος (μυροδοχείο) από τον πρώιμο 5ο αι. π.Χ.

Σύμφωνα με τους "New York Times" τα αντικείμενα αγοράστηκαν τα τελευταία 12 χρόνια έναντι 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων και συγκεκριμένα, όπως δήλωσε αξιωματούχος που συμμετέχει στις έρευνες, από δύο συλλέκτες από το Κολοράντο των ΗΠΑ, τον Γουίλιαμ και τη Λίντα Μπέιερβαλτς, που με τη σειρά τους τα είχαν αγοράσει από τον Ρόμπιν Σάιμς, τον Βρετανό συλλέκτη αρχαιοτήτων, γνωστό από την πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Σχοινούσα Σάιμς - Μιχαηλίδη που αποκαλύφθηκε το 2006.

Δείτε όλα τα σχόλια