Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εκδήλωση του ινστιτούτου Ν.Πουλαντζάς με θέμα «Η πολιτική και ποιητική της διαφθοράς στην Αγγλία: 16ος -18ος αιώνας»

Κεντρική ομιλήτρια η Τζίνα Πολίτη, η οποία είναι Διδάκτωρ της Αγγλικής Λογοτεχνίας και Ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ

Εκδήλωση με θέμα «Η πολιτική και ποιητική της διαφθοράς στην Αγγλία: 16ος -18ος αιώνας» διοργανώνει το ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς την Τετάρτη 31/1 στις 18:30 στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην αίθουσα «Ι. Δρακόπουλος».

Κεντρική ομιλήτρια η Τζίνα Πολίτη, η οποία είναι Διδάκτωρ της Αγγλικής Λογοτεχνίας και Ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ. Η ίδια, δίδαξε στο Cambridge επί σειρά ετών και είναι δια βίου Εταίρος του κολλεγίου Churchill.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «ο Νόμος περί Σοδομίας που επέβαλλε ο πολύγαμος Ερρίκος ο 8ος της Αγγλίας, στάθηκε αφορμή για την επικράτηση της βασιλικής έναντι της εκκλησιαστικής εξουσίας. Αποτέλεσμα της Απόλυτης Μοναρχίας ήταν και η γένεση του Έθνους-Κράτους. Η γραφειοκρατική δομή διακυβέρνησης που ακολούθησε, οδήγησε στη διάχυση της Διαφθοράς από την Αυλή και την τάξη των Ευγενών, σε εκείνη των αξιωματούχων.

» Ο λόγος περί Διαφθοράς εμφανίζεται τώρα  σε νομικές μελέτες, σε πραγματείες  πολιτικής φιλοσοφίας, σε κηρύγματα από άμβωνος, στην λογοτεχνία. Στη μετάβαση από τον 17ο προς  τον 18ο Αιώνα, ο οικονομικός μετασχηματισμός που επέρχεται, με κύριο ορόσημο τη δημιουργία της Τράπεζας της Αγγλίας,  τείνει να εδραιώσει πλέον  τη «διαφθορά» ως συστατικό στοιχείο του ίδιου του Συστήματος».

Δείτε όλα τα σχόλια