Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι δεκαετίες 1950 και 1960 ζωντανεύουν στου Ψυρρή

Έκθεση στην γκαλερί a.antonopoulou.art

Σε ένα πολλαπλό, αρθρωτό, εσωτερικό χώρο κατοικίας των δεκαετιών 1950 και 1960 μετατρέπεται από 13 Δεκεμβρίου έως και 1η Φεβρουαρίου η γκαλερί a.antonopoulou.art, της οδού Αριστοφάνους 20, στου Ψυρρή, με αφορμή την έκθεση «Αφαιρετική φόρμα. Τέχνη και Design στην Ελλάδα του 1950 και 1960».

Η έκθεση περιλαμβάνει έπιπλα, φωτιστικά, αντικείμενα design, χειροποίητα χαλιά και βιβλία και πλαισιώνεται με μουσική της εποχής και κείμενα που αναφέρονται σε σημαντικά γεγονότα της περιόδου.

Ταυτόχρονα, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει συνδυαστικά και συγκριτικά έργα σημαντικών Ελλήνων εκπροσώπων της μεταπολεμικής αφαίρεσης, ένας εκ των οποίων ήταν ο Αλέκος Κοντόπουλος, από τους πρώτους καλλιτέχνες και θεωρητικούς που στράφηκαν σε αυτό το κίνημα. Ήταν ο άνθρωπος που το 1949 ίδρυσε από κοινού με τον αυτοδίδακτο Γιάννη Μαλτέζο και τον Γιάννη Γαΐτη την ομάδα «Ακραίοι», ανταλλάσσοντας με αυτόν τον τρόπο ιδέες με τα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής. Την περίοδο 1950-60 τοποθετούνται και οι πρώτες εμφανίσεις της μη εικονικής μεταπολεμικής τέχνης, με τον Γιάννη Σπυρόπουλο να παρουσιάζει σε έναν κλειστό κύκλο, το 1954, τους πρώτους ανεικονικούς πίνακες, ενώ έξι χρόνια αργότερα εκπροσωπεί την Ελλάδα στην 30η Biennale της Βενετίας, όπου αποσπά, από κοινού με τον Ιταλό Zoran Antonio Mušič, το Βραβείο UNESCO.

Παράλληλα, τις εκφραστικές δυνατότητες της Aφαιρετικής Fόρμας εδραίωσαν με πάθος καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Κεσσανλής, ο Βλάσσης Κανιάρης, ο Δημήτρης Κοντός, ο Βαλέριος Καλούτσης, η Ναυσικά Πάστρα, η Χρύσα Ρωμανού, ο Ντίκος Βυζάντιος, ο Χρίστος Καρράς, ο Γεράσιμος Σκλάβος, ο Κώστας Τσόκλης και ο Κώστας Κουλεντιανός.

Την ίδια εποχή εμφανίζονται και μια σειρά "πολύτεχνοι" δημιουργοί, όπως ο Θάνος Τσίγκος.

Τέλος, καλλιτέχνες πειραματιζόμενοι, όπως ο Κωνσταντίνος Γιαννακός, προσπάθησαν να ενσωματώσουν αφαιρετικές φόρμες στην τέχνη τους.

Η Ελένη Βακαλό, στο βιβλίο της "Αφαίρεση", ορίζει την αφηρημένη τέχνη ως «τη μοντέρνα τέχνη που δεν είναι αναπαραστατική, ή εκείνη που ο καλλιτέχνης 'αφαιρεί' από μια εικόνα τα παραστατικά στοιχεία και επεξεργάζεται τα καθαρά δομικά - πλαστικά (σχήματα, χρώματα, γραφή, ύλη, σύνθεση, κατασκευή)».

Την έκθεση, που θα είναι επισκέψιμη Τετάρτη έως Παρασκευή 2.00 - 8.00 μμ. και Σάββατο 12.00 - 4.00 μ.μ., συνδιοργανώνουν η Αγγελική Αντωνοπούλου και η Πέγκυ Λούτου και επιμελούνται οι Ιόλη Ιωάννου και Άννα Μαρία Φράνκο Αφόνσο.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πειθαρχία ναι, δημοκρατία θα δούμε

Ακόμη μία φορά η Γερμανία εκμεταλλεύεται μια κρίση για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο έναντι των εταίρων της. Τώρα όμως οι αντιδράσεις είναι οξύτατες, η πειθαρχία κλονίζεται και η συνοχή της Ε.Ε. δεν φαίνεται τόσο χαλύβδινη. Όλο και λιγότεροι στενοχωριούνται γι’ αυτό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο