Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Προσωπικές μυθιστορίες...

Έκθεση του Αλέκου Λεβίδη στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου - Γκίκα

 

Μια σειρά εικοσιτεσσάρων έργων του Αλέκου Λεβίδη, που ζωγραφίστηκαν στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών, από το 1980 έως και το 2019, και φέρουν έντονα το αυτοβιογραφικό στοιχείο, παρουσιάζονται από την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου - Γκίκα της οδού Κριεζώτου 3, με τον τίτλο "Μυθ-ιστορικά".

Στην έκθεση, με διάρκεια έως και τις 14 Μαρτίου, το προσωπικό βίωμα πλέκεται με κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη ζωή του ζωγράφου, ενώ το «μέσα» συνδέεται με το «έξω», το «μικρό» με το «μεγάλο» και ο μύθος με την «πραγματικότητα». Μέσα από τις εικόνες, ο Λεβίδης διαχειρίζεται τη σχέση του με την Ιστορία χωρίς νοσταλγία· με τρόπο υπαινικτικό, συχνά αλληγορικό και, πάνω από όλα, συνειρμικό. Δεν προβαίνει σε δηλώσεις ιστορικού ή πολιτικού περιεχομένου. Αντλεί από το παρόν και το παρελθόν για να δημιουργήσει προσωπικές μυθιστορίες δυνάμει ανοιχτές σε εξίσου προσωπικές αναγνώσεις του θεατή.

Η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το μουσείο - αρχείο της γενιάς του '30, που αποτέλεσε το ύστατο μουσειακό έργο του Άγγελου Δεληβορριά, δεν είναι τυχαία επιλογή. Ο Λεβίδης, γεννημένος στο τέλος του πολέμου, ζυμώθηκε με τη δημιουργία αυτής της γενιάς όπως και με το διεθνές κίνημα του μοντερνισμού. Στην εφηβεία του διαμορφώθηκε από το πολιτισμικό στερέωμα που οι εκπρόσωποί της -κάποιοι από τους οποίους υπήρξαν και δάσκαλοί του- έστησαν μεταπολεμικά· τη λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τον λαϊκό πολιτισμό. Σε όλη την πορεία του δεν σταμάτησε να εμπνέεται από το έργο τους. Έτσι, θεωρεί την κατοικία - εργαστήριο του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, περισσότερο από κάθε άλλο χώρο της Αθήνας, και δικό του «σπίτι». Τα «Μυθ-ιστορικά» αποτελούν, με αυτόν τον τρόπο, χαιρετισμό από τη μια μεριά στον φίλο που έφυγε και, από την άλλη, μικρό αντίδωρο στο έργο αυτής της κιβωτού ζωντανού παρελθόντος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, στην οποία θα συμμετέχουν οι Έφη Αβδελά, καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Ευγένιος Ματθιόπουλος και ο Αλέκος Λεβίδης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο επιμελητής της Πινακοθήκης Χατζηκυριάκου - Γκίκα Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις