Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το «εφή-μερο» των εφημερίδων

Με τη ματιά του εικαστικού. «Dazibao - Handmade Newspapers» του Μάριου Σπηλιόπουλου

Μια αναστοχαστική ματιά πάνω στην επικαιρότητα των εννέα τελευταίων χρόνων όπως την κατέγραψαν τα έντυπα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά φυλλάδια κ.ά.) επιχειρεί η ατομική νέα έκθεση του Μάριου Σπηλιόπουλου «Dazibao - Handmade Newspapers», που πραγματοποιείται από 24 Ιανουαρίου έως 29 Φεβρουαρίου στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ της οδού Ακαδημίας 6.

Πρόκειται για 114 έργα που σχολιάζουν το «εφή-μερο» των εφημερίδων, καθώς ο γνωστός εικαστικός επεμβαίνει πάνω στο σώμα του τυπωμένου χαρτιού με το χρώμα, το κολάζ και το σχέδιο, με διαγραφές και επισυνάψεις, με αλλαγές τίτλων και παραμορφώσεις. Μ' αυτόν τον τρόπο αλλάζει τη μορφή και το περιεχόμενο της τυπωμένης σελίδας σε μια προσπάθεια να εκφράσει την προσωπική του θέση απέναντι στα γεγονότα, δημιουργώντας μια δική του αφήγηση για την πρόσφατη Ιστορία.

Τα “Dazibao” του Μ. Σπηλιόπουλου συνθέτουν ένα είδος προσωπικού ημερολογίου 114 ημερών -είναι σαφής εδώ, η αναφορά στο πολιτικό σύνθημα 1-1-4 της δεκαετίας του '60- και ταυτοχρόνως ένα είδος μνημείωσης του εφήμερου των εφημερίδων μέσα από τη «λοξή» ματιά του καλλιτέχνη, που με τη ζωγραφική του πράξη σχολιάζει σκωπτικά συμβάντα της τρέχουσας επικαιρότητας μεταφέροντας στο «εδώ και τώρα» τα παρελθόντα που επηρέασαν την καθημερινότητά μας τα τελευταία χρόνια.

Η λέξη “Dazibao”, που στα κινέζικα σημαίνει «χειροποίητη αφίσα με μεγάλους χαρακτήρες» και σε ελεύθερη απόδοση «χειρο-ποίητη εφημερίδα τοίχου», πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην αυτοκρατορική Κίνα όταν πολίτες, είτε για να διαμαρτυρηθούν για πράξεις ή παραλείψεις της διοίκησης είτε για να θέσουν σε δημόσιο διάλογο πολιτικά ή ηθικά ζητήματα, αναρτούσαν dazibao. Αυτή η παράδοση αναβίωσε κατά την «πολιτιστική επανάσταση» της Κίνας και χρησιμοποιήθηκε από τους ερυθροφρουρούς σαν εργαλείο επίθεσης εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του Μάο Τσε Τουνγκ.

Ο καλλιτέχνης προσκαλεί με έναν τρόπο τον θεατή - αναγνώστη να συμμετάσχει σε μια ιδιόμορφη επανάγνωση των γεγονότων.

Πρόκειται για μια επίπονη και επίμονη χειρωνακτική δουλειά πάνω στα αυθεντικά φύλλα των έντυπων ενημέρωσης, σε μια μεταιχμιακή εποχή για τον έντυπο Τύπο, όπου τα ψηφιακά μέσα εκτοπίζουν το τυπωμένο χαρτί, ενώ ο τοίχος του facebook μοιάζει να αποτελεί τη σημερινή εκδοχή των “Dazibao”.

Την ίδια ώρα, οι “Handmade Newspapers”, οι «Χειροποίητες Εφημερίδες», μας μεταφέρουν στην εποχή πριν από την οθόνη του υπολογιστή και ανασύρουν τη σημασία της ενημέρωσης μέσω των εντύπων και την επίδρασή τους στη ροή των γεγονότων που δημιουργούν την Ιστορία.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις