Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η περιπέτεια της ανθρώπινης μορφής

«Η Ανθρώπινη Μορφή στην Ελληνική Ζωγραφική στον 20ο αιώνα». Έκθεση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη από την Τετάρτη έως τις 26 Απριλίου

 

Μια έκθεση που διατρέχει την ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα μέσα από έργα ορισμένων από τους σπουδαιότερους ζωγράφους που έχουν στο επίκεντρό τους την ανθρώπινη μορφή, παρουσιάζεται από την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Η έκθεση που συνδιοργανώνεται από κοινού με την Εθνική Πινακοθήκη κι έχει τίτλο «Η ανθρώπινη μορφή στην ελληνική ζωγραφική στον 20ό αιώνα», περιλαμβάνει εβδομήντα τρεις μοναδικούς πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής.

Ως μια περιπέτεια της ανθρώπινης μορφής στην ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής του 20ού αιώνα, η έκθεση δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ανακαλύψει ότι η ανθρώπινη μορφή αποτελεί προσφιλές θέμα των καλλιτεχνών του αιώνα.


Νίκος Λύτρας: Προσωπογραφία του μικρού Κωνσταντίνου Μοντεσάντου (1914)

Σύμφωνα με την επιμελήτρια Λαμπρινή Καρακούρτη - Ορφανοπούλου, η θεματική αυτή επιτρέπει στον επισκέπτη να παρακολουθήσει τη σταδιακή αποδέσμευση της ανθρώπινης μορφής από τον ακαδημαϊκό νατουραλισμό και την εκφραστική της αυτονόμηση, καθώς και την επίδραση που άσκησαν τα πρωτοποριακά κινήματα των αρχών του 20ού αιώνα στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική.

Ορισμένοι από τους πίνακες που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης είναι η «Μορφή» του Γιάννη Μόραλη του 1951, Αυγοτέμπερα σε ξύλο, ο «Ναύτης» του Γιάννη Τσαρούχη, Λάδι σε μουσαμά του 1938, η «Προσωπογραφία του μικρού Κωνσταντίνου Μοντεσάντου», του Νίκου Λύτρα, λάδι σε χαρτόνι του 1914, τα «Πέτσινα γάντια» του Δημήτρη Μυταρά, λάδι σε μουσαμά του 1975, «Άνδρας σε εσωτερικό» του Γιώργου Ρόρρη, λάδι σε μουσαμά του 1998 κ.ά.

Παρουσιάζονται μεταξύ άλλων έργα των Συμεών Σαββίδη, Θάλειας Φλωρά Καραβία, Κωνσταντίνου Παρθένη, Θεόφραστου Τριαναταφυλλίδη, Σπύρου Παπαλουκά, Όθωνα Περβολαράκη, Περικλή Βυζάντιου, Γιώργου Μπουζιάνη, Νικόλαου Λύτρα, Γεράσιμου Στέρη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Γιάννη Μόραλη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Γεώργιου Βακιρτζή, Κωνσταντίνου Βυζάντιου, Παναγιώτη Τέτση, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Χρίστου Καρά, Γιάννη Γαΐτη, Παύλου Διονυσόπουλου, Δημήτρη Μυταρά, Αλέκου Φασιανού, Αχιλλέα Δρούγκα, Χρόνη Μπότσογλου, Θανάση Μακρή, Μιχάλη Μαδένη, Ξενοφώντα Μπήτσικα, Γιώργου Ρόρρη κ.ά.

Η έκθεση «Η ανθρώπινη μορφή στην ελληνική ζωγραφική στον 20ό αιώνα», θα διαρκέσει έως και τις 26 Απριλίου.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις