Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Διαδραστικός... Πικάσο στο Φάληρο

Η γαλάζια και η ροζ περίοδος σε μια οπτικοακουστική εγκατάσταση στο ΚΠΙΣΝ

 

Τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Πάμπλο Πικάσο παρουσιάζονται μέσα από ένα οπτικοακουστικό ταξίδι με multimedia εφαρμογές, το οποίο εγκαινιάζεται στις 3 Φεβρουαρίου με διάρκεια έως τις 31 Μαΐου στην Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Η εγκατάσταση «Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος», που φέρνει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με τη δημιουργική διαδικασία του μεγάλου καλλιτέχνη αλλά και με το ιστορικό πανόραμα της εποχής, παρουσιάζεται σε συνέχεια της έκθεσης “The Young Picasso” που πραγματοποιήθηκε στο Fondation Beyeler της Ελβετίας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Δύο διαδραστικά βιβλία συνδυάζουν την oπτική εμπειρία των τυπωμένων, εικονογραφημένων βιβλίων με τις απεριόριστες δυνατότητες των ψηφιακών μέσων. Κάποια κομμάτια των βιβλίων είναι τυπωμένα, ενώ άλλα έχουν κινούμενες εικόνες που προβάλλονται όταν ο επισκέπτης ακουμπήσει ένα συγκεκριμένο σημείο του βιβλίου. Έτσι φωτογραφίες από γκαλερί, στούντιο ή εστιατόρια εμφανίζονται διαδραστικά όταν ακουμπήσει κανείς σημεία του χάρτη του Παρισιού. Με την αφή αλλάζουν, επίσης, τα χρώματα ενός πίνακα ή εμφανίζονται τα προσχέδια του καλλιτέχνη για ένα έργο του. Σύντομα ηχητικά στοιχεία συμπληρώνουν τις κινούμενες εικόνες ολοκληρώνοντας έτσι την εμπειρία. Το περιεχόμενο των βιβλίων επικεντρώνεται στη στιλιστική ανάπτυξη του Πικάσο την επταετία 1900-1907, που άνοιξε τον δρόμο για την εμφάνιση του κυβισμού.

Παράλληλα, μια ταινία αφηγείται τα ιστορικά γεγονότα μεταξύ 1900 και 1907 που επηρέασαν τη ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη, αποσπάσματα από την οποία δείχνουν το Παρίσι, τη Βαρκελώνη ή την Γκοσόλ μεταφέροντας την ατμόσφαιρα της εποχής. Σημαντικοί πίνακες εμφανίζονται σε close-up και απεικονίζουν τη δημιουργική εξέλιξη του Πικάσο, ενώ τα κείμενα που εμφανίζονται (σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά), υπογραμμίζουν τη σύνδεση ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη του μεγάλου δημιουργού.

Στο πλαίσιο της διαδραστικής αυτής εγκατάστασης εγκαινιάζεται στο ΚΠΙΣΝ και ένας νέος κύκλος διαλέξεων για τον σπουδαίο αυτόν καλλιτέχνη του 20ού αιώνα και το έργο του μέσα από το ιδιαίτερο πρίσμα ενός διαφορετικού ομιλητή κάθε μήνα. Η αρχή γίνεται την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., στον Πύργο Βιβλίων με την καθηγήτρια Ιστορίας της Σύγχρονης Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Αμιέν και επιμελήτρια πολλών εκθέσεων με έργα του Πικάσο Άντρη Μιχαήλ.

Την ίδια ώρα πραγματοποιούνται και μια σειρά από σχολικά προγράμματα για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, καθώς και καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις