Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η κιβωτός της μνήμης και της ελπίδας

Της Λήδας Καζαντζάκη Η κιβωτός είναι συνυφασμένη με τη σωτηρία. Είναι η ξύλινη βάρκα μέσα στην οποία συγκέντρωσε κατ' εντολήν του Θεού ο εκλεκτός του Νώε τους συγγενείς του καθώς και επιλεγμένα...

Της Λήδας Καζαντζάκη

Η κιβωτός είναι συνυφασμένη με τη σωτηρία. Είναι η ξύλινη βάρκα μέσα στην οποία συγκέντρωσε κατ' εντολήν του Θεού ο εκλεκτός του Νώε τους συγγενείς του καθώς και επιλεγμένα ζευγάρια του ζωικού βασιλείου. Για να σωθούν από τον κατακλυσμό με τον οποίο, σύμφωνα με τη Γένεση της Παλαιάς Διαθήκης, ο Θεός ήθελε να αφανίσει τους αμαρτωλούς. Είναι και τα πλεούμενα που μεταφέρουν τα τελευταία χρόνια τους κατατρεγμένους των σύγχρονων πολέμων στο πέλαγος του Αιγαίου. Είναι το ομώνυμο όχημα της τελευταίας δουλειάς του εικαστικού Βασίλη Πέρρου, που παρουσιάζει στην Γκαλερί Σκουφά, στο Κολωνάκι.

Ο Πέρρος μας μεταφέρει με αυτό από το παρελθόν στο παρόν και τανάπαλιν. Δημιουργεί μέσα από τις διαφορετικές, μαγικές ή κριτικές εκφάνσεις του κινήματος του ρεαλισμού συνθέσεις που κινούνται ανάμεσα στο όνειρο και το πραγματικό. Δένει στο «Αυτοαναφορικό» του τα πρόσωπα, τα διαβάσματα και τις εικόνες που τον καθόρισαν ως αρχέτυπα του ατομικού και του συλλογικού του ασυνείδητου: Τον ευγενή μαχητή της Αριστεράς, ζωγράφο και δάσκαλό του στην ΑΣΚΤ της Αθήνας Γιάννη Βαλαβανίδη ή τον ψυχίατρο και ιδρυτή της Αναλυτικής Ψυχολογίας Καρλ - Γκούσταβ Γιουνγκ, το βιβλίο του «Μικρού Πρίγκιπα», που αποθέτει ο ίδιος σε ένα βυθιζόμενο κάτω από τα παλιά πλακάκια χέρι και τις φιγούρες εξωγήινων και μυθικών όντων. Συνδέει το ξύλινο σκαρί μιας βάρκας βαμμένης με γκράφιτι με τη μεταλλική σκάλα της αποβίβασης του σύγχρονου συμβόλου ελευθερίας των κινήσεών μας, του αεροπλάνου. Το γεμίζει με το αποτύπωμα της γειτονιάς του και με λέξεις που συμβολίζουν τις ελπίδες των νέων προσφύγων. Το δείχνει ακινητοποιημένο μέσα στις ρίζες που φύτρωσαν πάνω στα πνιγμένα κορίτσια από το παλιό, τρομακτικό παιδικό τραγουδάκι του «Μικρού καραβιού» και πάνω στα πνιγμένα κορίτσια από τη Συρία που αναζητούν σήμερα μια καλύτερη ζωή. Πλάθει μέσα του, με τον τρόπο των φαγιούμ, μορφές που πλέουν σε κύματα από καθοριστικές για την επιβίωσή τους αγγλικές φράσεις όπως «Τράβα κουπί ή θα πεθάνεις». Προβάλλει από τη μάζα των ανθρώπων που φτιάχνουν μια θάλασσα ερωτευμένα ζευγάρια και μέσα στο απέραντο σύμπαν της γαλήνιας θάλασσας μοναχικούς κωπηλάτες. Σμιλεύει με τον χρωστήρα του φωτορεαλιστικά το ονειροπόλο βλέμμα ενός παιδιού που κοιτά ανάμεσα σε γκρίζα ερημωμένα κτήρια την κίτρινα βαμμένη χάρτινη βαρκούλα του ν’ αρμενίζει. Αναδεικνύει έτσι την ξύλινη ή χάρτινη βάρκα σε πολύτιμη, αρχέγονη και σύγχρονη κιβωτό της μνήμης και της ελπίδας των κατατρεγμένων αυτής της γης.

Info: Βασίλης Πέρρος, «Κιβωτός», επιμ. Αθηνά Σχινά, Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι

Διάρκεια έκθεσης: 15 Νοεμβρίου - 10 Δεκεμβρίου

Ώρες λειτουργίας: Δευτ.: 11.00-15.30, Τρ./Πεμ./Παρ.: 10.00-15.30 και 17.30-21.00, Τετ.: 10.00-15.30, Σαβ.: 10.30-15.30

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κυβέρνηση συνοπτικών διαδικασιών

Η Ν.Δ. ή είναι μεθυσμένη από την επάνοδο στην εξουσία και λαφυραγωγεί ασύστολα ή έχει καβαλήσει το καλάμι και νομίζει ότι το κράτος τής ανήκει, οπότε δεν αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της ή να τηρήσει κάποια προσχήματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο