Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι ανυπότακτες όψεις του εξπρεσιονισμού

Οι κύριοι Ζαχαρόπουλος, Μπρούλιας και Μπιτζάνης

Στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Αριστουργηματικά έργα από τη συλλογή της πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν ποτέ εκτεθεί μέχρι σήμερα, παρουσιάζονται στην έκθεση «Εξαιρέσεις: Όψεις του Εξπρεσιονισμού στην Ελλάδα», που εγκαινιάζεται στις 27 Ιουνίου στην Πινακοθήκη της Πλατείας Αυδή.

Κεντρική μορφή της έκθεσης είναι ο Γιώργος Μπουζιάνης ενώ παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών οι οποίοι ανήκαν στην ομάδα “Στάθμη”, μεταξύ άλλων των Θ. Απάρτη, Α. Σώχου, Γ. Ζογγολόπουλου, Αγγ. Θεοδωρόπουλου, Γ. Μηταράκη, Αγλ. Παππά, Τ. Ελευθεριάδη, Ο. Κανέλλη, Β. Σεμερτζίδη, Σπ. Παπαλουκά, Γ. Βακαλό, Γ. Σπυρόπουλου, Έρ. Φραντζισκάκη, Ελ. Ζογγολοπούλου.

«Η έκθεση αφορά κυρίως έργα και προσωπικότητες του πρώτου μισού του 20ού αιώνα που συμμετείχαν στα προοδευτικά κινήματα και τις καλλιτεχνικές ομάδες της εποχής, από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καλλιτεχνών, το «Άσυλο Τέχνης», την Ένωση Ελεύθεροι Καλλιτέχνες και βέβαια την Ομάδα Τέχνη, που μέλη της θα ανασυγκροτήσουν το 1950 την ομάδα ‘Στάθμη’» εξηγούσε χθες ο επιμελητής της έκθεσης και καλλιτεχνικός σύμβουλος της πινακοθήκης, των μουσείων και των συλλογών του ΟΠΑΝΔΑ Ντένης Ζαχαρόπουλος.

«Όλες αυτές οι ομάδες, ενώ διεκδικούν την αναγνώριση της πνευματικής εργασίας και του δικαιώματος των καλλιτεχνών στην εργασία, δεν διεκδικούν παρ’ όλα αυτά θέσεις και οφίτσια στην κρατική ή ιδιωτική νομενκλατούρα. Επίσης, οι περισσότεροι, μαζί με την ελευθερία της έκφρασης και την ανεξαρτησία από σχολές και κανόνες είτε της παραδοσιακής και ακαδημαϊκής τέχνης είτε της εκάστοτε επιφανειακής μόδας μοντερνισμού, διεκδικούν την ενεργή θέση του καλλιτέχνη μπρος στην κοινωνία» πρόσθετε ο Ντ. Ζαχαρόπουλος επισημαίνοντας πως «με το έργο και τη στάση τους κατόρθωσαν να συγκεράσουν τον αισθητικό και καλλιτεχνικό εκσυγχρονισμό με την κοινωνική κριτική, την αναγνώριση της πνευματικής εργασίας και τη διεκδίκηση της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης μπρος στις προκαταλήψεις της, του γούστου και της κοινωνίας».

Στη παρουσίαση συμμετείχαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας και ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Κωνσταντίνος Μπιτζάνης.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου 2020, έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις