Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Ένας διάλογος με τον παππού και τη γιαγιά που δεν έκανα ποτέ"

"Οι μάρτυρες των Αθηνών" στο Θέατρο "Σταθμός". Η Αθήνα της Κατοχής μέσα από προσωπικές μαρτυρίες * Μάνος Καρατζογιάννης:

Της Μάνιας Ζούση

Με το ελληνικό ιστορικό τραύμα καταπιάνεται ο ηθοποιός Μάνος Καρατζογιάννης συνθέτοντας και σκηνοθετώντας στο Θέατρο “Σταθμός”, την παράσταση «Οι μάρτυρες των Αθηνών», που αναφέρεται σε ιστορίες καθημερινών ανθρώπων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την απελευθέρωση της Αθήνας, ο Μ. Καρατζογιάννης, βασισμένος σε έρευνα πραγματικών προφορικών και γραπτών μαρτυριών της εποχής, σκηνοθετεί τους «Μάρτυρες των Αθηνών», που αφηγούνται την προσωπική και τη συλλογική ιστορία ενός ολόκληρου λαού. «Μνήμες των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας. Των γονιών μας. Των Αθηναίων», όπως λέει ο ίδιος.

Κινητήρια αρχή για τον ηθοποιό και σκηνοθέτη η ερώτηση: «Πώς αντιδρούσαν άραγε οι Αθηναίοι στα πολύ δύσκολα; Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Την πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας τους. Με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και την ανάγκη να αρπαχτείς από κάπου για να επιβιώσεις, να ελπίσεις. Αυτή ήταν η αφετηρία. Κι ένας διάλογος με τον παππού μου και τη γιαγιά μου που δεν έκανα ποτέ. Η απορία πως έζησαν αυτά τα χρόνια; Τι τους ‘άφησαν’ και τι μας ‘άφησαν’; Κι οι αξίες της αφοσίωσης, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας. Μαζί με τον αγώνα για την καθημερινή επιβίωση. Και πάντα το χιούμορ, ως ο χώρος όπου αναστέλλεται η τάξη των πραγμάτων».

Η παράσταση όπως εξηγεί δεν είναι τίποτε άλλο παρά μνήμες, μυρωδιές, ήχοι συνειρμοί. Εικόνες από κλειστά παντζούρια, θάνατο, πείνα, αλλά και χαμόγελο, ταυτόχρονα με τον αγώνα για την επιβίωση.

Μια ομάδα ηθοποιών διαφορετικών ηλικιών, σχολών και τρόπων ζωντανεύει το εμπνευσμένο από μαρτυρίες της εποχής κείμενο, όπου παρελαύνουν χοροί, τραγούδια, γράμματα και τύμπανα πολέμου.

Ερμηνεύουν αλφαβητικά οι Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Εβίτα Ζημάλη, Θεοδώρα Μαστρομηνά, Μάρκος Μπούγιας, Γιώργος Παπαπαύλου, Μαριέτα Σγουρδαίου, Αθηνά Τσιλύρα, Κατερίνα Φωτιάδη.

Από Πέμπτη έως και Κυριακή στο Θέατρο «Σταθμός», Βίκτωρος Ουγκώ 55, στο Μεταξουργείο.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εθελοντική γενναιοδωρία και κοινωνική λεηλασία

Η ιδέα να δώσουν οι βουλευτές το 50% του μισθού τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια σωστή ιδέα. Είναι επίσης μια ιδέα «εμπορική», που θα πουλήσει πολύ. Αυτό το ήξερε, φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης όταν την κατέθεσε. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση να την επιβάλει.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις