Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Υπόκλιση στον πολιτικό σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά

Σερί βραβεύσεων σε Σαν Σεμπαστιάν και Βενετία

Χαρακτηρίζοντάς τον ως "έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του πολιτικού κινηματογράφου και της κοινωνικής καταγγελίας" των τελευταίων πενήντα χρόνων, το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν τιμά στις 21 Σεπτεμβρίου τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά για το σύνολο της καριέρας του με το βραβείο Donostia.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν πως "ένα σημαντικό μέρος των ταινιών του χρησίμευσε για να τεθεί 'ο δάκτυλος επί τον τύπον των ήλων', όπως οι δικτατορίες, οι πολιτικοί διωγμοί, ο ρατσισμός και οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους". Στο ίδιο φεστιβάλ θα βραβευτεί επίσης για το σύνολο της καριέρας της η Ισπανίδα ηθοποιός Πενέλοπε Κρουζ.

Στον διεθνή Έλληνα κινηματογραφιστή θα απονεμηθεί, σε ειδική τελετή που θα γίνει στις 31 Αυγούστου στη Sala Grande του Λίντο της Βενετίας, πριν από την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας του ταινίας, το τιμητικό βραβείο της φετινής διοργάνωσης Jaeger - LeCoultre Glory to the Filmmaker 2019.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Κώστας Γαβράς αξίζει να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των σημερινών μεγάλων σκηνοθετών, αλλά υπάρχει και ένας συγκεκριμένος. Καταφέρνει να μετατρέψει την πολιτική σε ένα συναρπαστικό θέμα, ένα θέμα όπως κάθε άλλο, όχι μόνο για τους ήδη πεπεισμένους λίγους, αλλά και για το μεγαλύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να αγγίξει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θεατών» δήλωσε ο διευθυντής του 76ου Φεστιβάλ Βενετίας Αλμπέρτο Μπαρμπέρα προσθέτοντας: «Αυτός ο σκηνοθέτης, σεμνός, αλλά αποφασισμένος, ανέκαθεν έκρινε ότι όλες οι ταινίες είναι πολιτικές. Αυτό όχι μόνο του επιτρέπει να αποφύγει την ετικέτα του πολιτικού σκηνοθέτη, που πάντα ήταν συνδεδεμένη με αυτόν -συχνά με έναν αρνητικό τρόπο- αλλά και να διεκδικήσει μια ειρηνική και ειλικρινή δημοκρατική πίστη σε ένα είδος λαϊκού κινηματογράφου που κάνει τον θεατή να σκέφτεται και να αναρωτιέται, καθώς προκαλεί βαθιά συναισθήματα. Χάρη στην εγγενή, αυθεντική αγανάκτηση των ταινιών του, στον βαθύ ανθρωπισμό που τις χαρακτηρίζει και στην ελευθερία που απαιτούν, ο Κώστας Γαβράς αμφισβητεί τις αδυναμίες μας και την υποταγή μας. Έχει ειπωθεί ότι 'αν έχουμε κοιμηθεί, ο κινηματογράφος του μας ξυπνά. Και αν έχουμε χάσει την ελπίδα, οι ταινίες του μας την αποκαθιστούν'.

Στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα, εκτός συναγωνισμού, η νέα ταινία του Γαβρά «Adults in the Room» ("Ενήλικοι στο Δωμάτιο"), μια διασκευή του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη που αναφέρεται στην αντιπαράθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2015, μεσούσης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Με το βραβείο, που δίνεται σε προσωπικότητα του σινεμά η οποία θεωρείται ότι έχει συνεισφέρει στην πρωτοπορία της έβδομης τέχνης, έχουν τιμηθεί μεταξύ άλλων ο Τακέσι Κιτάνο, ο Αμπάς Κιαροστάμι, η Ανιές Βαρντά, ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο Στίβεν Φρίαρς, ο Ζαν Γιμού, ο Μάνι Ράτναμ, ο Αλ Πατσίνο, ο Σπάικ Λι και ο Ετόρε Σκόλα.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης έχει τιμηθεί με το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας και Καλύτερου Μοντάζ για το "Ζ" το 1969 και με τον Χρυσό Φοίνικα το 1982 για τον "Αγνοούμενο" ("Missing"), που πήρε επίσης το όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

 

Μ.Ζ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διεθνής διασυρμός

Να λοιπόν που η περίφημη λίστα Πέτσα έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην πλατφόρμα του Συμβουλίου για την ελευθερία του Τύπου αναρτήθηκαν χθες όλα τα δεδομένα για το σκάνδαλο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις