Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αντίο σε μια παγκόσμια αυθεντία της κλασικής μουσικής

Πέθανε ο Κριστόφ Πεντερέτσκι * Έγινε γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν παρουσίασε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του, μεταξύ αυτών τους "Ψαλμούς του Δαυίδ" και τη "Θρηνωδία για τα Θύματα της Χιροσίμα για 52 έγχορδα"

Ένας από τους μεγάλους και πλέον καινοτόμους σύγχρονους συνθέτες και διευθυντές ορχήστρας, ο Κριστόφ Πεντερέτσκι, πέθανε σε ηλικία 86 ετών στη γενέτειρά του, την Κρακοβία, ύστερα από μακρά και σοβαρή ασθένεια, ενώ έως αρκετά πρόσφατα παρέμενε δημιουργικός σχεδιάζοντας όπερες και νέες μουσικές συνθέσεις.

Ο άνθρωπος τον οποίο το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας του χαρακτήρισε «παγκόσμια αυθεντία στον χώρο της κλασικής μουσικής» έγινε γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν παρουσίασε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του, μεταξύ αυτών τους «Ψαλμούς του Δαυίδ» και τη «Θρηνωδία για τα θύματα της Χιροσίμα για 52 έγχορδα».

Ο Πεντερέτσκι ήταν μεταξύ άλλων γνωστός και για τη μουσική του σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως «Ο εξορκιστής» του Γουίλιαμ Φρίντκιν, «Η λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, το «Κατίν» του Αντρέι Βάιντα και το «Ατίθαση καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα εκτεταμένο απόσπασμα από τη «Θρηνωδία για τα θύματα της Χιροσίμα» στη σειρά «Twin Peaks: The Return series».

Το 1980 ο Λεχ Βαλέσα και η Αλληλεγγύη ζήτησαν από τον Πεντερέτσκι να συνθέσει ένα έργο αφιερωμένο στους νεκρούς της από το κομμουνιστικό καθεστώς. Αποτέλεσμα αυτής της παραγγελίας ήταν το «Lacrimosa», σύνθεση που αργότερα ο Πεντερέτσκι συμπεριέλαβε στο πολωνικό «Ρέκβιεμ».

Γεννημένος το 1933 στη νότια Πολωνία, σπούδασε μουσική στο Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας και στη Μουσική Ακαδημία της πόλης. Επηρεασμένος από την αβάν γκαρντ πρωτοπορία, εμφάνισε στην αρχή της σταδιοδρομίας του πειραματικά μουσικά σχήματα, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οπότε δίδασκε στο Γέιλ, άρχισε να στρέφεται προς πιο παραδοσιακές φόρμες.

Από τους πρωτοπόρους συνθέτες της κλασικής μουσικής στην ανατολικής Ευρώπης, το έργο του Πεντερέτσκι είχε πολλούς θαυμαστές και στον χώρο της ροκ και ηλεκτρονικής μουσικής. Μάλιστα σε συνεργασία με τον Jonny Greenwood των Radiohead παρουσίασε ένα κονσέρτο στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις