Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νέα εκδοχή του "Άξιον Εστί" και πρώτη παγκόσμια εκτέλεση συμφωνικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη

Μια διαφορετική από τις συνηθισμένες συναυλία έργων του Μίκη Θεοδωράκη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με επίκεντρο μια νέα εκδοχή του πλέον εμβληματικού εξ αυτών,...

Μια διαφορετική από τις συνηθισμένες συναυλία έργων του Μίκη Θεοδωράκη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με επίκεντρο μια νέα εκδοχή του πλέον εμβληματικού εξ αυτών, του «Άξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Πριν όμως από αυτό, στο πρώτο μέρος της συναυλίας, θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση το πρώτο συμφωνικό έργο που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης, το ορατόριο «Αποκάλυψη - Ωδή στον Μπετόβεν» για ορχήστρα εγχόρδων, αφηγητή και χορωδία. Σε αυτό το νεανικό μεν αλλά και ήδη απρόσμενα ώριμο έργο του 1949 ο μεγάλος συνθέτης θέτει τις βάσεις της νεοκλασικής γραφής του και δοκιμάζει για πρώτη φορά τεχνικές και μεθόδους που αργότερα θα ανέπτυσσε στο έπακρο στο «Άξιον Εστί». Τους μουσικούς της Καμεράτα - Ορχήστρας Φίλων Της Μουσικής θα διευθύνει ο διεθνώς καταξιωμένος Γιώργος Πέτρου, τη χορωδία του Δήμου Αθηναίων ο Σταύρος Μπερής και αφηγητής θα είναι ο ηθοποιός Νίκος Καραθάνος.

Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί το λαϊκό ορατόριο για βαρύτονο, λαϊκό τραγουδιστή, αφηγητή, λαϊκή ορχήστρα, συμφωνική ορχήστρα και χορωδία «Άξιον Εστί», όπως είναι ο επίσημος πλήρης τίτλος του. Την ίδια ορχήστρα και χορωδία θα διευθύνουν και πάλι αντίστοιχα ο Γιώργος Πέτρου και ο Σταύρος Μπερής. Με τα τραγούδια, που στην ιστορική πρώτη εκτέλεση του έργου ερμήνευσε ο αείμνηστος Γρηγόρης Μπιθικώτσης και στη συνέχεια βέβαια πολλοί άλλοι, θα «αναμετρηθεί» για πρώτη φορά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, τον οποίο έχουμε συνηθίσει σε πολύ διαφορετικό ρεπερτόριο. Ψάλτης θα είναι ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και αφηγητής και πάλι ο Νίκος Καραθάνος. Μια εκσυγχρονισμένη και για τις νεότερες γενεές εκδοχή ενός έργου ταυτισμένου με την πεμπτουσία της ελληνικής μουσικής τού τότε, τώρα και εις το διηνεκές «άξιου είναι» Μίκη Θεοδωράκη.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ

Δείτε όλα τα σχόλια