Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Περί βιβλιοθηκών... και το καλοκαίρι

Διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου της Εθνικής Βιβλιοθήκης: “Αυτό το καλοκαίρι όλα αρχίζουν αλλιώς! Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος συναντά το Ίδρυμα Αικατερίνης...

Διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου της Εθνικής Βιβλιοθήκης:

“Αυτό το καλοκαίρι όλα αρχίζουν αλλιώς! Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος συναντά το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019 ξεκινά!

Αυτό το καλοκαίρι, εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη ταξιδεύουν απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας μέσω της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας που οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας ξεκινά την 1η Ιουλίου και μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου 2019 παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια με θέμα:

‘Για φαντάσου...’ Ένα τραγούδι, ένα άστρο, ένα λουλούδι, ένα ποίημα, μια μουσική, μια σιωπή, ένα παιχνίδι σε μια γωνιά, σε μια ματιά, σε μια ζωγραφιά, σ’ ένα χαρτί, σε ένα βιβλίο!

Η ομάδα δημιουργών των εκπαιδευτικών εργαστηρίων αποτελείται από ακαδημαϊκούς, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, ψυχολόγους, παιδαγωγούς, εμψυχωτές, θεατρολόγους, ηθοποιούς, περιβαλλοντολόγους, φυσικούς, αστροφυσικούς, συγγραφείς, συνθέτες και παιδαγωγούς και προτείνει μια σειρά δράσεων και εκπαιδευτικών διαδρομών με πυξίδα... τη φαντασία! Λογοτεχνικά εργαστήρια, αυτοσχεδιασμοί, περιβαλλοντικές δράσεις, μουσικά εργαστήρια, τραγούδια και δοκιμές σύνθεσης, βιωματικές ασκήσεις, μαθηματικές πράξεις, ταξίδια στα μυστικά του νου θα χαρίσουν σε όλα τα παιδιά τη χαρά της δημιουργίας να πλάθουν ιστορίες και εικόνες, να κάνουν ταξίδια τολμηρά, να ενώνουν διαφορετικά στοιχεία και να εξάγουν ομοιότητες, να αμφισβητούν σε μια αναζήτηση απαντήσεων, να κατανοούν την πραγματικότητα και να οραματίζονται το αύριο καλλιεργώντας τη φαντασία τους στον φανταστικό κόσμο της βιβλιοθήκης.

Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων ανήκει στην ομάδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία απαρτίζεται από τις Καλή Κυπαρίσση, Ιωάννα Ρωμηού, Μαρία Σταγώνη, Σοφία Λεβαντή.

Η διοργάνωση της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας χρηματοδοτείται για ακόμη μια χρονιά από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων".

Ενεργές βιβλιοθήκες συντονισμένες σε δίκτυο προσφέρουν υπηρεσίες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η Πολιτεία, αρωγός στις συνεργασίες αυτές. Το πρόγραμμα που θα υλοποιήσει καθεμία από τις βιβλιοθήκες αυτές θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά της τοπικής κοινωνίας να έρθουν σε επαφή, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τρόπο ευχάριστο και παιγνιώδη με τις λέξεις και τα κείμενα στο περιβάλλον μιας βιβλιοθήκης.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές την ανάγκη για το "χτίσιμο" αναγνωστικής κουλτούρας στους κατοίκους της χώρας μας. Τέτοιες δράσεις αποτελούν ένα έναυσμα για τη γνωριμία των παιδιών με το βιβλίο σε έναν χώρο φιλικό και φιλόξενο. Χρειάζονται πολλές διαφορετικές ακόμα δράσεις για μία ποικιλία αναγνωστικού κοινού, αλλά αυτές οι καλοκαιρινές περιπέτειες δίνουν πάντα τον τόνο.

Καλλίμαχος

kallimachos.avgi@gmail.com

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Το μίσος τούς τραβάει στον πάτο

Αν η Ν.Δ. δεν είχε επενδύσει, ως αντιπολίτευση, τόσο μίσος στο προσφυγικό, αν δεν είχε αγκαλιάσει όλα τα έξαλλα ακροδεξιά στοιχεία, αν δεν είχε βγει στα κεραμίδια για τα ξέφραγα αμπέλια, δεν θα είχε προσαράξει τόσο δραματικά στο προσφυγικό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις