Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εκδήλωση για τις πολιτικές στέγασης προσφύγων

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή το καινούργιο βιβλίο του Νίκου Κουραχάμη "Πολιτικές Στέγασης Προσφύγων. Προς την κοινωνική ενσωμάτωση ή την προνοιακή εξάρτηση;" θα έχουν την ευκαιρία να...

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή το καινούργιο βιβλίο του Νίκου Κουραχάμη "Πολιτικές Στέγασης Προσφύγων. Προς την κοινωνική ενσωμάτωση ή την προνοιακή εξάρτηση;" θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν αύριο στο Κηπάκι της Τσαμαδού στα Εξάρχεια (8 μ.μ.). Θα μιλήσουν η Ηρώ Διώτη, εργαζόμενη στο Προσφυγικό, ο Αποστόλης Καψάλης, δρ. Παντείου, ερευνητής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ο Δημήτρης Παρσάνογλου, διδάσκων στο Πάντειο, και ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ντίνα Σασκαλοπούλου.

Το βιβλίο του Νίκου Κουραχάμη, που διδάσκει Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο, εστιάζει στον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού, που μέσα από τη διαμονή των προσφύγων σε σκηνές, η οποία "επιτελεί λειτουργίες απώθησης νέων ροών" και επίσης "προλειαίνει το έδαφος για τη μελλογική τοποθέτησή τους στο πάτο της εγχώριας κοινωνικής ιεραρχίας", αποτελεί "μια ακόμη όψη του νεοφιλελεύθερου προγράμματος για τους ακραία φτωχούς".

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, "η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της 'συγχρονης' κοινωνικής πολιτικής που, διαβρώνοντας κάθε ακαδημαϊκό της ίχνος, καθιστά τις απάνθρωπες στρατοπεδικές πρακτικές εγκλεισμού ως το νέο μέσο κοινωνικής διαχείρισης". Ωστόσο αυτό το βιβλίο αναδεικνύει και την αισιόδοξη πλευρά που αναδύθηκε από την αυθόρμητη συμπαράσταση χιλιάδων Ελλήνων, και μάλιστα σε μια από τις πλέον κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορία του τόπου. Γιατί συνήθως πλάι στη σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων έρχεται ως αντιστάθμισμα μια φωτεινή αχτίδα, όπως οι γιαγιάδες της Λέσβου, οι ομάδες υποστήριξης στο Λιμάνι του Πειραιά, οι αλληλέγγυοι στο City Plaza.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις