Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Περί βιβλιοθηκών... και φαντασίας

Καλλίμαχος

 


Γεμάτο το πρόγραμμα των ελληνικών λαϊκών βιβλιοθηκών και αυτό το καλοκαίρι, γεμάτο φαντασία. Η ετήσια καλοκαιρινή εκστρατεία υπό την διεύθυνση της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης είναι και φέτος παρούσα. «Για φαντάσου... Αν μπορούσες να ακούσεις τη φωνή των λουλουδιών ή των αστεριών... Αν μπορούσες να ταξιδέψεις μέχρι τον Άρη και να δεις πως μια μέρα οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ζήσουν εκεί! Φαντάσου μια Βιβλιοθήκη να μετατρέπεται σε σχολή μαγείας και μέσα από τα βιβλία να ξεπηδούν οι ήρωές τους ή ακόμα η Βιβλιοθήκη αυτή να γίνεται ένας χώρος για κυνήγι θησαυρού ή μια χρονομηχανή! Φαντάσου τα όνειρά σου να γίνουν μια ιστορία που θα φτιάξεις και θα παίξεις με εσένα πρωταγωνιστή! Όλα αυτά και πολλά ακόμη θα μπορέσουν να ζήσουν όσα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019, με θέμα 'Για φαντάσου...'. Πρόκειται για μια σειρά βιωματικών δράσεων μέσα στο ξεχωριστό περιβάλλον της τοπικής τους Βιβλιοθήκης, που στόχο έχει να αναπτύξει και να απελευθερώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, μέσα από την επαφή τους με την ποίηση, τη λογοτεχνία, την αφήγηση, το θέατρο, τη μουσική, τα μαθηματικά κ.ά.», μας πληροφορεί το Δελτίο Τύπου της.

Η φαντασία λοιπόν, σημαντικός παράγοντας στη ζωή των ανθρώπων. Η ιστορία του πλανήτη μας άλλαξε όταν ο πρώτος άνθρωπος σήκωσε το κεφάλι του από το έδαφος και κοίταξε μακριά και φαντάστηκε, αναρωτήθηκε τι υπάρχει εκεί. Και πήγε να το βρει. Βήμα - βήμα ο άνθρωπος, με οδηγό τη σκέψη και τη φαντασία του, κατέκτησε την ίδια του την ιστορία. Απέκτησε γλώσσα, τέχνη, καταγραφή. Εξέφρασε τα συναισθήματα και τις ιδέες του και τα παρέδωσε στις γενιές που ακολουθούσαν, ως εμπειρία κατεκτημένη, ως βάση στη φαντασία των ανθρώπων που ακολουθούσαν. Γενιά τη γενιά ο άνθρωπος άρχισε να σωρεύει ερεθίσματα που του γέννησε η φαντασία του. Μεγάλωσε ο όγκος τους και τότε δημιούργησε τη γραφή. Η ιστορία από κει συνεχίζει σε μία γραμμή μέχρι τις μέρες μας.

Οι βιβλιοθήκες είναι τα μέρη που αυτή η φαντασία έχει αποθηκευτεί. Οι αναγνώστες των βιβλίων τους είναι αυτοί που με όχημα τα βιβλία θα ανοίξουν το μυαλό τους και θα απελευθερώσουν τη δική τους φαντασία μέσα από τα έργα των ανθρώπων που προηγήθηκαν. Γιατί όλα αυτά τα έργα δεν υπάρχουν στις βιβλιοθήκες μόνο ως παρακαταθήκες γνώσης και τέχνης, αλλά και ως εναύσματα για την απελευθέρωση της σκέψης των ανθρώπων του παρόντος. Για τη συνέχιση αυτής της γραμμής και την πρόοδο των κοινωνιών και των ατόμων.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις