Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Περί βιβλιοθηκών... και ανταλλαγών

  Είχαμε ξαναπαρουσιάσει το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας, μέσω του οποίου αναγνώστες από απομακρυσμένες περιοχές έρχονται σε επαφή. Το πρόγραμμα επιστρέφει και γι'...

 

Είχαμε ξαναπαρουσιάσει το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας, μέσω του οποίου αναγνώστες από απομακρυσμένες περιοχές έρχονται σε επαφή. Το πρόγραμμα επιστρέφει και γι' αυτή τη χρονιά. Οι φετινές ιστορίες στήνονται με αφορμή το βιβλίο "Χαριστική Βιβλιοθήκη" των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Δικαίου Χατζηπλή:

"Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας, ταξιδεύει στον κόσμο... με 'χαριστικές ιστορίες'! Φεβρουάριος- Ιούνιος 2020. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας, στα πλαίσια του ετήσιου προγράμματος φιλαναγνωσίας, συνεχίζει το πρόγραμμα ανταλλαγής ιστοριών με τίτλο: 'Χαριστικές ιστορίες'! Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η επικοινωνία και η ανταλλαγή ιστοριών με απομακρυσμένες αναγνωστικές κοινότητες.

Οι βιβλιοθήκες και τα σχολεία, ως κοινωνιολογικοί χώροι, μπορούν να λειτουργήσουν ως πεδία δημιουργικής δράσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ ατόμων, ομάδων, φορέων και ρόλων. Οι στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος αφορούν το μοντέλο επικοινωνίας:

* Αλληλεπίδρασης μεταξύ των αναγνωστών και των βιβλιοθηκονόμων.

* Αλληλεπίδρασης της βιβλιοθήκης με την κοινότητα των αναγνωστών.

* Αλληλεπίδρασης των βιβλιοθηκών.

* Αλληλεπίδρασης των βιβλιοθηκών και των σχολικών τάξεων.

1. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας - Σχολική τάξη της ομογένειας (Apfelbaum, 3o TEΓ Ζυρίχης)

Φεβρουάριος - Ιούνιος: Θα λειτουργήσει τηλε-εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής. Οι δύο ομάδες θα δουλεύουν παράλληλα με αφορμή πάντα ένα διαφορετικό βιβλίο του προγράμματος. Από τις αναγνώσεις των βιβλίων τα παιδιά θα καταγράφουν τα λογοτεχνικά τους κρατούμενα (ήρωες, εικόνες, συναισθήματα, γνώσεις, κ.λπ.) και θα τα ανταλλάσσουν.

Με τα λογοτεχνικά αυτά κρατούμενα τα παιδιά θα γράφουν τη δική τους ιστορία, την οποία και θα χαρίζουν στην άλλη ομάδα. Το παραγόμενο υλικό θα επικοινωνηθεί με τη μορφή που η κάθε ομάδα θα αποφασίσει. Τέλος, οι συνεργαζόμενες ομάδες θα παρουσιάσουν με δημιουργικό τρόπο τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου τους.

2. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας - Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου 'Κοραής'

Απρίλιος - Μάιος: Τα παιδιά θα γράψουν και θα αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες. Το παραγόμενο υλικό θα επικοινωνηθεί με τη μορφή που η κάθε ομάδα θα αποφασίσει. Τέλος, οι συνεργαζόμενες ομάδες θα παρουσιάσουν με δημιουργικό τρόπο, τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου τους.

3. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας - Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου

Απρίλιος - Μάιος: Θα λειτουργήσει τηλε-εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής. Οι δύο ομάδες θα δουλεύουν παράλληλα, με αφορμή πάντα ένα διαφορετικό βιβλίο. Από τις αναγνώσεις των βιβλίων τα παιδιά θα καταγράφουν τα λογοτεχνικά τους κρατούμενα (ήρωες, εικόνες, συναισθήματα, γνώσεις, κ.λπ.) και θα τα ανταλλάσσουν. Με τα λογοτεχνικά αυτά κρατούμενα τα παιδιά θα γράφουν τη δική τους ιστορία, την οποία θα χαρίζουν στην άλλη ομάδα.
Το παραγόμενο υλικό θα επικοινωνηθεί με τη μορφή που η κάθε ομάδα θα αποφασίσει".

Καλλίμαχος

kallimachos.avgi@gmail.com

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εθελοντική γενναιοδωρία και κοινωνική λεηλασία

Η ιδέα να δώσουν οι βουλευτές το 50% του μισθού τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια σωστή ιδέα. Είναι επίσης μια ιδέα «εμπορική», που θα πουλήσει πολύ. Αυτό το ήξερε, φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης όταν την κατέθεσε. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση να την επιβάλει.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις