Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πάρτε μέτρα για το βιβλίο

Ζητεί παρέμβαση της Πολιτείας και συστράτευση όλων των παραγόντων της αγοράς του βιβλίου για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την καραντίνα - «Ανεξάρτητος Συλλόγος Εκδοτών Βιβλίου»: _

Με ενωτική πρόσκληση προς τους υπόλοιπους παράγοντες της αγοράς του βιβλίου και τονίζοντας την ανάγκη «αποτελεσματικών παρεμβάσεων» της Πολιτείας ώστε να αντιμετωπίσει «δυσκολίες, που μετατρέπονται σταδιακά σε απειλές για την ύπαρξή μας», εμφανίστηκε ο νέος συνδικαλιστικός φορέας για το βιβλίο. Η δημιουργία του «Ανεξάρτητου Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου» επωαζόταν τους τελευταίους μήνες, ωστόσο η συγκυρία το έφερε να κάνει την εμφάνισή του την περίοδο της καραντίνας.

Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως στις παρούσες συνθήκες «η κοινότητα των αναγνωστών, που μέχρι σήμερα μόνη της στήριζε την εκδοτική αγορά, δεν έχει πια τους πόρους για να συμβάλει στην επιβίωση των εκδοτών, συγγραφέων και βιβλιοπωλών». Ως εκ τούτου προτείνει τρία άμεσα μέτρα για το βιβλίο, την ανασύσταση των βιβλιοθηκών, τη μείωση του ΦΠΑ στην παραγωγική διαδικασία και την εμπλοκή του χρηματοπιστωτικού τομέα στα προγράμματα στήριξης, αναγνωρίζοντας ότι αυτή την περίοδο «μόνο δύο πηγές οικονομικής στήριξης υπάρχουν, το δημόσιο ταμείο και ο χρηματοπιστωτικός τομέας».

Καλεί την Πολιτεία να αναλάβει πολιτικές αποφάσεις, αφενός για την «ανασύσταση των ανά την χώρα βιβλιοθηκών», με τη διάθεση «ενός μικρού κονδυλίου», αφετέρου για την «εφαρμογή του 6% ΦΠΑ κατά την παραγωγή και μηδενικού ποσοστού κατά την πώληση», για την οποία απαιτείται «μια υπογραφή, όπως έγινε προ ημερών για τα είδη ατομικής υγιεινής».

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του χρηματοπιστωτικού τομέα σε όλα τα προγράμματα στήριξης, επισημαίνει ότι, «στη χώρα μας, μέχρι σήμερα οι τράπεζες αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα εγγυοδοσίας (financial guarantee), που αποτελεί το κύριο εργαλείο παροχής ρευστότητας σε όλες τις ανακοινώσεις των πανευρωπαϊκών φορέων (π.χ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών) και έχουν καταλήξει στο αστήρικτο συμπέρασμα πως ο κλάδος μας είναι υψηλού κινδύνου». Ως εκ τούτου θεωρεί «αναγκαία» την παρέμβαση της Πολιτείας «για να τους πείσει πως η επιβίωση των επιχειρήσεων πολιτισμού είναι κεντρική της πολιτική απόφαση».

Τέλος, απευθύνεται σε όλους τους παράγοντες της αγοράς του βιβλίου καλώντας «με ειλικρίνεια να συζητήσουμε αν οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να γίνουν κοινά αιτήματα του κλάδου».

Την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου αποτελούν οι Φοίβος Βλάχος, Αναστάσιος Βογιατζής, Ευάγγελος Γεωργακάκης, Χρύσα Μωυσίδου, Κωνσταντίνος Α. Παπαδόπουλος, Σπύρος Παπαϊωάννου.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις