Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι άγνωστες εποχές του ελληνικού σκακιού

Ο σκακιστής και συγγραφέας Παναγής Σκλαβούνος συγκέντρωσε πολύτιμο υλικό για το ελληνικό σκάκι έως τις αρχές του 20ού αιώνα και μας το παραδίδει σε ένα βιβλίο 288 σελίδων με ντοκουμέντα, πληροφορίες, άγνωστες παρτίδες και εξαιρετική εικονογράφηση.

Το βιβλίο ξεκινά από τις αρχαίες εποχές, διαλευκαίνει τη σχέση των Ελλήνων με τα παιχνίδια σε διαγραμμισμένες επιφάνειες και φθάνει έως τους Έλληνες του 19ου αιώνα (πολλοί από αυτούς γνωστοί διανοούμενοι), που, παίζοντας ο καθένας στη χώρα διαμονής του, κατάφεραν να αφήσουν μικρό ή μεγάλο σημάδι στη διεθνή σκακιστική κοινότητα.

Το πρώτο μέρος αναφέρεται στους αρχαίους χρόνους, τον Μεσαίωνα και την Τουρκοκρατία. Το δεύτερο αναφέρεται στον 19ο αιώνα, την περίοδο της Εθνεγερσίας και την «Επτανησιακή Σχολή» σκακιού, όπως μεταλαμπαδεύτηκε και στην Πάτρα μετά την ένωση των Επτανήσων. Το τρίτο αναφέρεται στις συντροφιές των Αθηναίων σκακιστών του 19ου αιώνα και σε όσους Έλληνες σκακιστές διακρίθηκαν ζώντας τότε στο εξωτερικό.

Στον πίνακα της Κατερίνας Επιτηδείου, που κοσμεί το εξώφυλλο, εικονίζονται οι: Μιχαήλ Τοσίτσας, Γεώργιος Νάζος, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Λορέντζος Μαβίλης, Σκαρλάτος Καλλιμάχης, Ιωσήφ Λιμπεράλης, Θεόδωρος Βελλιανίτης, Ευγένιος Αντωνιάδης και Γεώργιος Σουρής «να επιστρέφουν για τη ρεβάνς της χαμένης παρτίδας». Κεντρική διάθεση: εκδόσεις Οσελότος, Βατάτζη 55, 210-6431108. Περισσότερες πληροφορίες από τον συγγραφέα (askl27@otenet.gr).

Κοσμάς Κέφαλος

Δείτε όλα τα σχόλια