Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Περί βιβλιοθηκών... και διαστάσεων

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Κάνουνας “Vincas Kudrika” στη Λιθουανία τρέχει ένα πρόγραμμα με τίτλο: «Ανακάλυψε τον εαυτό σου σε μια τρισδιάστατη πόλη». Το πρόγραμμα έχει σκοπό να δώσει ευκαιρίες στους νέους να μάθουν περισσότερα για την τεχνολογία, να επιστήσει την προσοχή στα επαγγέλματα που σχετίζονται με την τεχνολογία και με τη μηχανολογία, να οργανώσει επισκέψεις σε εκθέσεις τεχνολογικών προϊόντων και εταιρειών και να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος για προγράμματα μαθητείας για τους συμμετέχοντες. Οι ηλικίες στόχος της δράσης αυτής είναι 14-19.

Η δράση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και εμπλέκει τους νέους με τη βοήθεια διάφορων ηλεκτρονικών εργαλείων. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει εκμάθηση δημιουργίας κώδικα για προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονική, τρισδιάστατο σχεδιασμό και εκτύπωση. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες σχεδίασαν και έχτισαν μια πόλη - μοντέλο χρησιμοποιώντας όλα αυτά τα εργαλεία. Εφαρμόζοντας τις γνώσεις τους για το χτίσιμο της πόλης έμαθαν να εφαρμόζουν όλες αυτές τις τεχνολογίες και τα εργαλεία τους.

Παράλληλα με τις πρακτικές γνώσεις, οι ομάδες των συμμετεχόντων παρακολούθησαν εργαστήρια με οδηγίες για την καριέρα τους και έμαθαν πώς να παρουσιάζουν το έργο τους στις επιχειρήσεις. Η Λιθουανική Ένωση Μηχανικών οργάνωσε επισκέψεις σε εταιρείες και συντόνισε συζητήσεις των μαθητών με στελέχη τους. Επιπλέον, το καλοκαίρι η Ένωση οργάνωσε ένα πρόγραμμα μαθητείας για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ούτως ώστε να αποκτήσουν εμπειρία και να δουλέψουν τις γνώσεις τους σε πραγματικές συνθήκες. Μετά το πέρας κάθε κύκλου σεμιναρίων, οι μαθητές είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν το εργαστήριο της βιβλιοθήκης για ό,τι θέλουν.

Η βιβλιοθήκη λοιπόν εκπαιδεύει τους χρήστες της στις τρισδιάστατες τεχνολογίες. Οι διαστάσεις της βιβλιοθήκης ταυτόχρονα αναπτύσσονται σε περισσότερες από τρεις διαστάσεις. Η βιβλιοθήκη έρχεται να καλύψει τις διαστάσεις της διάχυσης της γνώσης, της πρόσβασης στην πληροφορία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, μέχρι και την υποστήριξη στην εύρεση εργασίας. Οι διαστάσεις μιας βιβλιοθήκης ξεφεύγουν από τη γεωμετρία του μήκους των ραφιών της και των βιβλίων που είναι ταξινομημένα πάνω σε αυτά. Τα ράφια και η γεωμετρία του χώρου της είναι μόνο η αφορμή για την επέκταση του έργου της στην υποστήριξη σημαντικών παραμέτρων στην καθημερινή ζωή των πολιτών που έχει κληθεί να υπηρετήσει.

Η βιβλιοθήκη κινείται στον χώρο, στον χρόνο, στην κοινωνία και στους ανθρώπους συγκεντρώνοντας τα κείμενα και τα τεκμήρια που είναι απαραίτητα και χρησιμοποιώντας τα η ίδια ως αφετηρία για να επεκτείνεται προς πολλές περισσότερες διαστάσεις. Οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις είναι μόνο ένα μικρό μέρος των υπηρεσιών της.

Καλλίμαχος

kallimachos.avgi@gmail.com

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ποιος ήταν συνεργάτης του Φλώρου είπαμε;

Τόσες μέρες η Ν.Δ. είχε αποφύγει να έρθει σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιλογή που εντάσσεται, προφανώς, στη στρατηγική του ήπιου πολιτικού κλίματος την οποία ακολουθεί η Ν.Δ. μετά τον ανελέητο πόλεμο τοξικής λάσπης με τον οποίο έφτασε μέχρι τις ευρωεκλογές.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο