Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το ΚΚΕ, ο βιολιτζής κι ο χαβάς

Το ΚΚΕ έχει νέο γραμματέα! Όσο και να πεις, αυτό είναι είδηση, αφού μετά από 22 χρόνια η Αλέκα Παπαρήγα δίνει τη θέση της σε ένα νέο πρόσωπο. Ας μη βιαστούν όμως οι αναλυτές να τη συνταξιοδοτήσουν. Η...

Το ΚΚΕ έχει νέο γραμματέα! Όσο και να πεις, αυτό είναι είδηση, αφού μετά από 22 χρόνια η Αλέκα Παπαρήγα δίνει τη θέση της σε ένα νέο πρόσωπο. Ας μη βιαστούν όμως οι αναλυτές να τη συνταξιοδοτήσουν. Η Αλέκα θα παραμείνει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού ως γνωστόν ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν είναι βουλευτής. Θα παραμείνει επίσης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής με ειδικό βάρος, εκ των πραγμάτων, στη λήψη αποφάσεων. Θα παραμείνει, τέλος, για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον, η ισχυρή προσωπικότητα του κόμματος - δεκαετίες ισχύος δεν σβήνονται από τη μια μέρα στην άλλη.

Συνεπώς, ακόμα και να ήθελε ο Δημήτρης Κουτσούμπας να αλλάξει, όπως ονειρεύονται κάποιοι, έστω και ελάχιστα τη γραμμή του ΚΚΕ, δεν μπορεί να το κάνει - τουλάχιστον αμέσως. Αναλαμβάνει με ομόφωνα ψηφισμένα συνεδριακά ντοκουμέντα, που «τσιμεντάρουν» τη στρατηγική και την τακτική του κόμματος. Με τον μηχανισμό που δημιουργήθηκε επί Αλέκας και είναι πιστός στη γραμμή της. Και με την ίδια την «πρώην», που υπήρξε η κομματική του μέντορας, να επηρεάζει τις αποφάσεις ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που δεν το επιδιώκει. Και να προκαλεί με μόνη την παρουσία της συγκρίσεις που δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι πάντα υπέρ του «νυν».

Η κομματική διαδρομή του Δημήτρη Κουτσούμπα, από την άλλη, δεν προϊδεάζει για καινοτομίες και ανοίγματα. Έχει οργανωτική πείρα, αλλά δεν διαθέτει ούτε την αντάρτικη ιδιοσυγκρασία του Φλωράκη, ούτε εκείνα το κομμουνιστικό μέταλλο που η παρανομία προσέδωσε στην Παπαρήγα. Και οι δημόσιες τοποθετήσεις του μέχρι σήμερα δεν αφήνουν υποψίες ότι πρόκειται για σύγχρονο στέλεχος που έχει το ταλέντο και τις ικανότητες να ανοίγει δρόμους, να εμπλουτίζει με πρωτοτυπία και χρώμα τον διάλογο με την κοινωνία, να επικοινωνεί αποτελεσματικά το κόμμα και τις απόψεις του τόσο στους οπαδούς όσο και στην ευρύτερη κοινή γνώμη.

Μηδένα προ του τέλους καταδίκαζε ωστόσο - και πολύ περισσότερο προ της αρχής. Οι θέσεις εξουσίας και προβολής μεγεθύνουν ελαττώματα, αλλά και αποκαλύπτουν προτερήματα. Το κεφάλαιο Κουτσούμπας παραμένει εν ολίγοις και για τον πιο απαισιόδοξο ανοιχτό. Και είναι πολλοί, πολλαπλάσιοι από τους ψηφοφόρος του ΚΚΕ, εκείνοι που ελπίζουν και θυμούνται τα λόγια του Χαρίλαου: το θέμα δεν είναι να αλλάξει ο βιολιτζής, αλλά και ο χαβάς…

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις