Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πρωτογενές έλλειμμα 330 εκατ. στο τετράμηνο παρά τις λογιστικές αλχημείες

Σοβαρή επιδείνωση συνεχίζει να εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός, του οποίου μια στοιχειωδώς προσεκτική ανάγνωση αποδομεί τους πανηγυρικούς τόνους της κυβέρνησης...

Σοβαρή επιδείνωση συνεχίζει να εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός, του οποίου μια στοιχειωδώς προσεκτική ανάγνωση αποδομεί τους πανηγυρικούς τόνους της κυβέρνησης αναφορικά με τα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής της. Ειδικότερα, σε μεγέθυνση του πρωτογενούς ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού κατά 70% συνίστατο το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής διαχείρισης το πρώτο τετράμηνο του 2013: αυτό εκτινάχθηκε (συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα) σε 3.017 εκατ. ευρώ, από 1.777 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+69,8%), ενώ το ποσό των 330 εκατ. ευρώ που αναφέρει η κυβέρνηση ως πρωτογενές έλλειμμα σχηματίζεται χωρίς αυτήν την εξόφληση, που σημειωτέον την υπαγορεύει και η τρόικα. Ας σημειωθεί ότι με βάση το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής (ΜΠΔΣ) το πρωτογενές αποτέλεσμα θα πρέπει να συγκρατηθεί στα 10.044 εκατ. ευρώ από 4.083 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τετράμηνο.

Υπολογίζοντας ωστόσο το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού χωρίς τις προβλέψεις και εκτιμήσεις για τα "φέσια" που έχει φορέσει το Δημόσιο στους προμηθευτές του και το πόσα από αυτά θα αποπληρωθούν εφέτος, το υπουργείο Οικονομικών "θριαμβολογεί" για συρρίκνωση του πρωτογενούς ελλείμματος από τα 1.729 εκατ. ευρώ πέρυσι στα 330 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο εφέτος. Και πάλι, όμως, ακόμη και αυτή η τεχνητά εξωραϊσμένη εικόνα παραμένει "μαγική", αφού σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που ανακοινώθηκαν χθες, στηρίζεται σε δραματική συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του οποίου οι δαπάνες περιορίσθηκαν μόλις στα 836 εκατ. ευρώ, δηλαδή 914 χαμηλότερα από τον στόχο των 1.750 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως το ΠΔΕ μειώθηκε στο ήμισύ του και ακόμη περισσότερο. Όπως στηρίζεται επίσης και στον περιορισμό της επιστροφής φόρων, αφού οι δικαιούχοι φορολογούμενοι εισέπραξαν μόνο 325 εκατ. ευρώ αντί 869 εκατ. ευρώ που προέβλεπε για το πρώτο τετράμηνο του 2013 το ΜΠΔΣ.

Αναλυτικότερα η υστέρηση στα τακτικά έσοδα έφθασε στα 473 εκατ. ευρώ (14.267 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 14.740 εκατ. ευρώ), η οποία ωστόσο υπερκαλύφθηκε από το σκέλος των τακτικών δαπανών (επίτευγμα όμως που ουσιαστικά έχει φέρει το κράτος στα πρόθυρα της διάλυσης) με αποτέλεσμα το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να περιοριστεί στα 330 εκατ. ευρώ).

Υστέρηση εσόδων καταγράφηκε στους εξής φόρους:

* ΦΠΑ όλων των κατηγοριών, κατά 66 εκατ. ευρώ ή 5,1%, εκ των οποίων 43 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών.

* ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 8 εκατ. ευρώ ή 2,2%.

* Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 101 εκατ. ευρώ ή 27,6%.

Υψηλότερα των στόχων κινήθηκαν:

* Οι φόροι εισοδήματος κατά 40 εκατ. ευρώ ή 7,1%.

* Οι φόροι περιουσίας, κατά 69 εκατ. ευρώ ή 51%.

* Οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης και ειδικότερα ο ΕΦΚ καπνού, κατά 36 εκατ. ευρώ ή 19,1%.

* Οι έμμεσοι φόροι προηγούμενων ετών κατά 14 εκατ. ή 51,1% κυρίως λόγω καθυστερημένων πληρωμών ΦΠΑ.

Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 18.168 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.529 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ τα καθαρά έσοδά του ήταν 15.719 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 762 εκατ. ευρώ ή 5,1% έναντι του στόχου.

Έτσι, στο συνολικό ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνεται και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) καταγράφεται έλλειμμα 2.449 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 5.740 εκατ. ευρώ. Όμως, συνυπολογιζομένων και των εκτιμήσεων εξόφλησης ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων δημοσίων φορέων, αυτό εκτινάσσεται στα 5.136 εκατ. ευρώ έναντι στόχου έτους για 16.444 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με τον ΦΠΑ στην εστίαση μετά τη γενική επικριτική αντιμετώπιση σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, μετά τα χθεσινά δημοσιεύματα περί αναβολής της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. "Αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου και παρερμηνεύτηκε είναι ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έχει τεθεί στην τρόικα και πως θα συζητηθεί ξανά τον Ιούνιο" αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πειθαρχία ναι, δημοκρατία θα δούμε

Ακόμη μία φορά η Γερμανία εκμεταλλεύεται μια κρίση για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο έναντι των εταίρων της. Τώρα όμως οι αντιδράσεις είναι οξύτατες, η πειθαρχία κλονίζεται και η συνοχή της Ε.Ε. δεν φαίνεται τόσο χαλύβδινη. Όλο και λιγότεροι στενοχωριούνται γι’ αυτό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο