Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις των εργολαβικών σε ΕΛ.ΠΕ. και ΔΕΣΦΑ

Οριστική λύση ζητούν 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων για τους εργολαβικούς εργαζόμενους σε ΕΛ.ΠΕ. και ΔΕΣΦΑ ζητούν 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν αρχικά στην ερώτησή τους ότι «την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η διοίκηση της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε.) ανακοίνωσε τρίμηνες συμβάσεις εργασίας για όλο το εργολαβικό προσωπικό (40% του συνόλου των εργαζομένων της επιχείρησης) ενώ προχώρησε στην απόλυση 60 εργολαβικών υπαλλήλων, των οποίων οι κάρτες εισόδου σταμάτησαν αιφνιδίως να λειτουργούν στις 2 Ιανουαρίου".

Και ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς "ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να υπάρξει οριστική λύση και αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων ως προς τους εργολαβικούς εργαζόμενους εν γένει, αλλά και ειδικότερα στον τομέα των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου".

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους σημειώνουν ότι το εργολαβικό προσωπικό αποτελεί την πλειονότητα όσων εργάζονται στις εταιρείες φυσικού αερίου τα τελευταία 20 χρόνια καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των εταιρειών αυτών. Όμως "ενώ εργάζονται αδιαλείπτως, υπογράφουν συμβάσεις μηνιαίας, δίμηνης ή, το περισσότερο εξάμηνης διάρκειας στερούμενοι ίσης μεταχείρισης σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό, μη λαμβάνοντας ως δίκαιη ανταμοιβή για την προσφορά εργασίας τους ούτε τις οικονομικές απολαβές ούτε την ασφάλεια ενός εργαζόμενου που καλύπτει διαρκείς και πάγιες ανάγκες".

Η σπουδή του υπ. Εργασίας και η άρση της προστατευτικής διάταξης

Επιπλέον παραθέτουν στοιχεία για τα σημαντικά βήματα αποκατάστασης της χρόνιας αδικίας που συντελείται εις βάρος των εργολαβικών εργαζομένων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (όχι μόνο στις εταιρείες φυσικού αερίου, αλλά γενικότερα σε οποιονδήποτε εργασιακό χώρο του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα) τονίζοντας:

"Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας των κλαδικών ΣΣΕ αλλά και της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης, που υπήρξαν βασικοί πυλώνες της εργασιακής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (και των οποίων η κατάργηση ήταν από τα πρώτα έργα της σημερινής κυβέρνησης), με τον Ν. 4554/2018, τέθηκε φραγμός στην ομηρεία χιλιάδων εργαζομένων από την αφερεγγυότητα εργολάβων και την καταχρηστική επίκληση των εργολαβιών με σκοπό την αποφυγή εργοδοτικών υποχρεώσεων και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στο ίδιο πλαίσιο είχαν δρομολογηθεί ενέργειες για την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την απάλειψη του καθεστώτος ομηρείας των εργολαβικών εργαζομένων στις εταιρείες πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

"Όχι τυχαία", επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, "μία επίσης από τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της σημερινής κυβέρνησης (άρθρο 117 του Ν. 4623/2019) ήταν και η κατάργηση (και μάλιστα αναδρομική) της ως άνω, προστατευτικής για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, διάταξης του άρθρου 9 του Ν. 4554/2018.

Την απορρυθμιστική αυτή σπουδή (καθώς οι αιτιάσεις περί δήθεν επανορθωτικής παρέμβασης αποδεικνύονται κενό γράμμα, ιδίως ενόψει της απουσίας οποιουδήποτε νομοθετικού μέτρου της νέας κυβέρνησης για την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων από την αφερεγγυότητα εργολάβων) φαίνεται να διαδέχεται η απόλυτη σιγή της κυβέρνησης προ του κύματος των απολύσεων και της υποβάθμισης των δικαιωμάτων των εργολαβικών εργαζομένων στον τομέα των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου".

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο