Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σε φιάσκο οδηγείται το πρόγραμμα "Συν-Εργασία"!

Σε αδυναμία η κυβέρνηση - Μεγάλος προβληματισμός στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, μόλις 3.000 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα όσον αφορά την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία", με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση και στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να προσανατολίζονται είτε σε διορθωτικές κινήσεις, με νέες ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων, είτε σε περιορισμό του προγράμματος και της χρηματοδότησής του!

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στο πρόγραμμα, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις απασχολούν μερικώς τους εργαζόμενους, ενώ το Δημόσιο καλύπτει το 60% του απολεσθέντος μισθού και τις εργοδοτικές εισφορές που αντιστοιχούν σε αυτό, έχουν ενταχθεί μόλις 3.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 33.100 εργαζομένους.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη, που ανησυχεί την κυβέρνηση -καθώς εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί με αυτούς τους χαμηλούς ρυθμούς η ένταξη, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες τόσο η αύξηση των απολύσεων όσο και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας-, ενδεχομένως να οδηγήσει σε διορθωτικές κινήσεις.

Σύμφωνα και με πληροφορίες κυρίως από το υπουργείο Οικονομικών, στο συρτάρι υπάρχει και το σχέδιο περιορισμού του προγράμματος, με βάση και τη μειωμένη ζήτηση, ώστε τα χρήματα που έχουν προϋπολογίσει να διατεθούν σε αυτό, ήτοι περίπου 1 δισ. ευρώ, να διοχετευθούν τελικά σε άλλες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων, που θα βοηθήσουν και στη διάσωση των θέσεων, όπως είναι η πραγματική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τον ΣΕΒ να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετέωροι οι εποχικοί

Ακόμα χειρότερες είναι οι εξελίξεις με τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό, καθώς χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι μένουν εντελώς μετέωροι μετά και τη νέα διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουριστικό και στον επισιτιστικό κλάδο, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα περιοριστούν να εισπράξουν για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή θα ζήσουν το επόμενο τρίμηνο με 400 ευρώ και θα είναι εντελώς ακάλυπτοι τον ερχόμενο χειμώνα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ του υπουργείου Εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπροσλαμβάνει συνολικά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχε κατά μέσον όρο τις δύο προηγούμενες περιόδους εργασίας.

Ερωτήματα

Ωστόσο η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Τουρισμό - Επισιτισμό θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, μετά και τη διευκρινιστική εγκύκλιο:

* Αν ένας εργαζόμενος έχει συμφωνήσει με άλλον εργοδότη για τη φετινή σεζόν, με τίνος τα στοιχεία θα κάνει την αίτηση;

* Τι γίνεται με τους εποχικά εργαζόμενους σε δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία;

* Γιατί οι εποχικά εργαζόμενοι στην εστίαση δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους και πώς θα επιδοτηθούν αυτοί;

* Τι γίνεται με τους εργαζόμενους που είναι από γραφεία ενοικίασης εργαζομένων;

* Τι γίνεται με τους εργαζόμενους με συμβάσεις μίας ημέρας;

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διεθνής διασυρμός

Να λοιπόν που η περίφημη λίστα Πέτσα έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην πλατφόρμα του Συμβουλίου για την ελευθερία του Τύπου αναρτήθηκαν χθες όλα τα δεδομένα για το σκάνδαλο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις