Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αναδρομικές αυξήσεις στους εργαζόμενους σε fast food

Η απόφαση κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας από την ΠΟΕΕ-ΥΤΕ, η οποία επισημαίνει ότι "οι εργοδότες έχουν αναδρομική υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας «των πολύπαθων εργαζομένων του πλέον απορυθμισμένου επισιτιστικού τομέα"

Εκδόθηκε από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) η απόφαση για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης (ταχυφαγεία).

Η απόφαση αφορά την περίοδο 29.03.2017 έως 29.03.2018 και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) βασίστηκε στο περιεχόμενο της Δ.Α. Επισιτισμού ως πλέον συναφής, αφού η εργοδοτική οργάνωση ΣΕΠΟΑ δεν παύει να εκπροσωπεί γνωστές αλυσίδες του κλάδου της εστίασης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΕΕ-ΥΤΕ η απόφαση ορίζει ότι οι βασικοί μισθοί εκκινούν οι ανώτεροι από τα 940,76 ευρώ, όπως αυτοί των αρχιμαγείρων, έως τα 655,37 ευρώ των βοηθών (ενδεικτικά οι κατώτεροι).  Όσο για την επιχειρηματολογία του ΣΕΠΟΑ, όπως αναφέρει η ομοσπονδία «απερρίφθησαν οι ισχυρισμοί ότι δεν αποτελούν εργοδοτική οργάνωση».

Η τριμελής Διαιτησία έκρινε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι δεν μπορούν να παραιτηθούν από την ικανότητα σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ), όπως δεν μπορούν να παραιτηθούν από κανένα δικαίωμα προσωπικότητας «αφού όχι μόνο έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μίας δευτεροβάθμιας εργοδοτικής οργάνωσης, αλλά συνιστούν ορισμό ως τέτοιας και μόνο από τη συμμετοχή τους στο ΣΕΤΕ, αλλά και τη δημόσια δράση τους, σκοπός της οποίας είναι η προάσπιση των συμφερόντων των εργοδοτών».

Η απόφαση κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας από την ΠΟΕΕ-ΥΤΕ, η οποία επισημαίνει ότι οι εργοδότες έχουν αναδρομική υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας «των πολύπαθων εργαζομένων του πλέον απορυθμισμένου επισιτιστικού τομέα».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο