Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νάσος Ηλιόπουλος: Θα πέσουν έξω και με τη μείωση του αφορολόγητου το 2020

Δεν είναι μόνο η μείωση της ανεργίας, αλλά και οι περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα την τελευταία τριετία

«Αυτοί που έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για την περικοπή των συντάξεων θα διαψευστούν και το 2020 για τη μείωση του αφορολόγητου» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ανεργία και το ποσοστό του Σεπτεμβρίου (18,6%) σημείωσε ότι "δεν μιλάμε απλά για μείωση της ανεργίας, αλλά και για αύξηση της απασχόλησης, καθώς από το 2014 έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 300.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Όσον αφορά την αναλογία μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης, αυτή διαμορφώνεται στο 70% και 30% αντίστοιχα, ενώ με βάση τα στοιχεία της Eurostat σε σχέση με τη μερική απασχόληση, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος υπενθύμισε ότι «η μεγάλη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας κατά την περίοδο 2012-2014, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έδωσε μεγάλη ώθηση στις ευέλικτες μορφές εργασίας, αλλά και οδήγησε σε μία έκρηξη της παραβατικότητας. Το 2014, η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας προσέγγιζε το 20%». Ακόμη σημείωσε ότι «η αδήλωτη εργασία δεν σχετίζεται μόνο με την ασφάλιση και τη συνταξιοδοτική προοπτική, αλλά με τον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων στο τώρα, όπως η κατάθεση δεδουλευμένων. Στο τέλος της ημέρας το νομοθετικό πλαίσιο δεν επαρκεί από μόνο του, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Επιπλέον αναφέρθηκε στο "πιο σημαντικό βήμα", που είναι "η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και το γεγονός ότι στον ξενοδοχειακό κλάδο αυτή τη στιγμή η σύμβαση που έχει υπογραφεί προβλέπει εισαγωγικό μισθό κατώτατης βαθμίδας τα 780 ευρώ, έφερε πραγματικές αυξήσεις σε περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους, ενώ, μέχρι στιγμής, από τους αντίστοιχους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας φαίνεται πως η σύμβαση εφαρμόζεται κανονικά». Τέλος σχετικά με το αφήγημα της υπερφορολόγησης ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ μας κατατάσσουν στις χώρες της Ευρωζώνης με τις χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, μόλις στο 11% του ΑΕΠ".

Δείτε όλα τα σχόλια